Skip to main content

Trebam li zamijeniti radijatore klima-uređajima?

Klimatske promjene i održivost trenutno su jedna od glavnih tema i svi želimo dati svoj doprinos na bilo koji način. Dok države širom Europe i svijeta pokušavaju smanjiti emisije ugljika, svi bismo trebali pronaći alternativna rješenja za stvari koje smo donedavno uzimali zdravo za gotovo. 

Najveća količina energije u europskim kućanstvima troši se za grijanje stambenih prostora, čak više od 62 %. Daljnjih 15 % upotrebljava se za grijanje potrošne vode. Stoga grijanje našeg doma možemo smatrati ključnim područjem u kojem alternativna rješenja koja štede energiju mogu značajno utjecati na potrošnju i troškove energije. Dok su donedavno kotlovi i radijatori na fosilna goriva bili popularan izbor, sve više se okrećemo suvremenoj tehnologiji za grijanje kao što su dizalice topline i klima-uređaji.

Tu se javlja novo pitanje: trebamo li svi žuriti sa zamjenom postojećih sustava za grijanje ili postoji alternativni način za poboljšanje održivosti koji ne podrazumijeva ogromne troškove i ugradnju potpuno novog sustava za grijanje?

Utjecaj radijatora na grijanje doma

Današnji sustav toplovodnih radijatora izumio je Rus poljskog podrijetla, Franz San Galli, sredinom 1850-ih. Međutim, radijatori su se počeli pojavljivati u bogatijim domovima širom Europe tek krajem 19. stoljeća. Ne samo da su imali vrlo praktičnu svrhu, već se elegantan izgled radijatora od lijevanog željeza također savršeno uklapao u tadašnji dizajn prostorija.

Suvremeni sustav centralnog grijanja koji je danas skoro svima poznat nije bio uobičajeni prizor u Europi sve do 1970-ih. Ideja da se cijela kuća može zagrijati na ugodnu temperaturu tijekom zime bila je nova i uzbudljiva te je promijenila način na koji gledamo na grijanje doma.

Treba li mijenjati radijatore?

Prema Izvješću o tržištu grijanja za 2021. godinu koji je objavila European Heating Industry, hidronički emiteri topline (na bazi vode) mogu se naći u gotovo 130 milijuna zgrada širom EU-a, što znači da se većina sustava za grijanje koji su trenutno u uporabi koristi vodom za distribuciju topline do emitera ugrađenih u prostorijama. Iako navedeni broj također uključuje sustave za podno i konvektorsko grijanje, većina vodenih sustava za centralno grijanje upotrebljava toplu vodu iz kotla koja se obično grije prirodnim plinom i zatim cirkulira do radijatora pomoću električne pumpe.

Prosječni uporabni vijek kotla i radijatora procjenjuje se na 10 do 15 godina pa je možda vrijeme razmisliti o zamjeni sustava ako primjećujemo znakove istrošenosti ili starenja. S druge strane, ako trenutni sustav nije toliko star, dobro je održavan i ne pokazuje nikakve probleme u radu, zamjena kotla i radijatora potpuno novom tehnologijom grijanja može se činiti nepotrebnom.

Pogodnosti zamjene radijatora klima-uređajima

Prijelaz u 21. stoljeće donio nam je još jedan pomak u svijetu grijanja domova. Iako su kotlovi i radijatori na fosilna goriva još uvijek primarni način grijanja u srednjoj Europi, tehnologija na kojoj se temelji centralno grijanje više nije dugoročno održiva. Zajedno s povećanjem troškova goriva, održivost sustava jedan je od glavnih razloga za prebacivanje na alternativne načine grijanja u hladnijim mjesecima.

Unatoč činjenici da se najčešće upotrebljavaju za hlađenje, klima-uređaji zapravo su odlično rješenje za grijanje doma. Klima-uređaji su iznimno učinkoviti jer proizvode približno 5 kW topline za svaki kW utrošene električne energije, posebice ako ih usporedimo s kotlovima koji proizvode manje od 1 kW topline po kW energije. Ovo je odmah dobar pokazatelj dugoročne isplativosti klima-uređaja. Važno je napomenuti da učinkovitost klima-uređaja varira ovisno o promjenama temperature okoline. Stoga se za pregled sezonskih razlika učinkovitosti upotrebljavaju vrijednosti SCOP i SEER.

Smanjenje emisije ugljičnog dioksida primarni je fokus država koje zagovaraju prestanak uporabe sustava za grijanje temeljenih na fosilnim gorivima, a prelazak na klima-uređaje definitivno pomaže u postizanju tog cilja. Suvremeni klima-uređaji, poznati i kao dizalice topline zrak-zrak, uzimaju toplinsku energiju iz vanjskog zraka i unose je u prostor kako bi ugrijali unutarnji zrak. Toplina se uzima iz okolnog zraka umjesto da se stvara izgaranjem goriva, a ovakvom primjenom obnovljive energije smanjujemo tekuće troškove rada pa se klima-uređaji smatraju puno boljom opcijom kada govorimo o budućnosti našeg planeta.

Iako postoje i druga održiva rješenja kada je u pitanju zamjena postojećeg sustava za grijanje, učinkovita dizalica topline vjerojatno je najbolje rješenje ako planiramo opsežne građevinske zahvate, a obično su i najbolji izbor za novogradnje. Međutim, cijena i količina rada koja je u nekim slučajevima potrebna za ugradnju dizalice topline mogu se na prvi pogled činiti manje privlačnim ili isplativim.

Istovremena upotreba klima-uređaja i radijatora

Ugradnja bilo kojeg novog sustava za grijanje zahtijevaja određeno početno ulaganje. Ako su postojeći kotao i radijatori stari, možda je vrijeme za zamjenu cijelog sustava. S druge strane, ako samo želimo smanjiti tekuće troškove rada i osigurati održivo korištenje energije, treba razmislite o dodavanju klima-uređaja koji će raditi istovremeno s postojećim radijatorima.

Zamjena radijatora klima-uređajima u cijelom domu možda nije uvijek najpraktičnije rješenje, ali uvijek možemo znatno smanjiti troškove dodavanjem jednog ili dva klima-uređaja u prostorije u kojima provodimo najviše vremena. Kao rezultat možemo nastaviti upotrebljavati svoj sustav centralnog grijanja za potrošnu toplu vodu, a radijatore koristiti samo u prostorijama bez klima-uređaja. Uvijek možemo upotrijebiti radijatore kao pomoćno rješenje kada nam to zatreba. Na ovaj način možemo iskoristiti mogućnosti našeg klima-uređaja za grijanje glavnih prostorija.

Zamjena radijatora klima-uređajima u nekim prostorijama može imati sljedeće pogodnosti:

  • Znatno jeftinije od zamjene cijelog sustava za grijanje – radovi potrebni za ugradnju single split sustava za jednu prostoriju ili multi-split sustava za više prostorija znatno su manjeg opsega u odnosu na radove koji su potrebni za zamjenu cijelog sustava.
  • Poboljšanje učinkovitosti – upotreba klima-uređaja za grijanje glavnog stambenog prostora košta manje od uporabe kotla za proizvodnju iste količine topline. Centralno grijanje je skupo, naročito zbog rastuće cijene goriva, pa nam upotreba klima-uređaja uz radijatore može pomoći da povratimo dio troškova.
  • Raznovrsnost – možemo ugraditi jednu jedinicu klima-uređaja u samo jednoj prostoriji. Međutim, ako razmišljamo unaprijed, postoji vjerojatnost da ćemo se u nekom trenutku potpuno prebaciti na klima-uređaje za održavanje udobnosti u našem domu, a tada bismo trebali uzeti u obzir multi-split sustav. Iako zahtijeva više posla tijekom ugradnje, mogućnost povezivanja do pet unutarnjih jedinica idealno je rješenje ako kasnije sve radijatore u svom domu planiramo zamijeniti klima-uređajima.
  • Regulacija temperature tijekom cijele godine – zamjenom radijatora klima-uređajima dobijamo ne samo učinkovit i ekonomičan sustav za grijanje zimi, već i mogućnost korištenja klima-uređajem za hlađenje u vrućim ljetnim danima. 

 

Ako se dodavanje klima-uređaja tvojem postojećem sustavu za grijanje čini kao dobro rješenje, ovdje možeš pronaći više informacija o tehnologiji dizalice topline zrak-zrak i saznati kako bi se mogla savršeno uklopiti u tvoj dom.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?