Skip to main content

Daikin predstavlja vodič u 4 koraka za dekarbonizaciju stambenog grijanja

Daikin plan za zeleniju Europu transformira sustav grijanja i hlađenja stambenih prostora do 2030. godine. Prema Europskom zakonom o klimi potpisanom u travnju ove godine, cilj je - povećanjem udjela obnovljivih sustava grijanja i hlađenja na 40% - smanjiti emisije CO₂ iz stambenih zgrada.

Ključna uloga obnovljivih sustava grijanja

Većina stambenih jedinica i dalje se grije zastarjelim sustavima, često koristeći zagađujuća fosilna goriva poput ugljena i nafte, što je u velikoj suprotnosti s novim ciljem smanjenja emisije CO2 u EU. Danas je europski građevinski fond odgovoran za približno 36% svih emisija CO u EU.  Iako je u nekim europskim zemljama grijanje dizalicama topline postalo standard u novogradnji, njihov potencijal i dalje zahtijeva veću aktivnost i korištenje u zamjeni postojećih sustava grijanja.

4 koraka za dekarbonizaciju rezidencijalnog grijanja

Početni korak ovog plana su stroža pravila o korištenju energije u novogradnji. Daikin procjenjuje da dizalice topline u ovom trenutku čine do 50% tržišnog udjela u novim (obiteljskim) kućama širom Europe. Zadatak je postrožiti regulativu kako bi dizalice topline postale standardom.

Drugi korak je udvostručiti stopu zamjene starih uređaja s 1% na 2% do 2030. Budući da će zamjena starih sustava energetski učinkovitijim prirodno dovesti do smanjenja emisija, potrebno je motivirati građane EU-a da odaberu obnovljiva rješenja. Nužno je promovirati primjere iz prakse i naglašavati razloge zbog kojih su obnovljivi sustavi grijanja, poput dizalica topline, učinkovita, isplativa i dokazano dobra rješenja.

Treći korak sastoji se od ukidanja subvencija za fosilna goriva. Trenutno su zbog izravnih ili neizravnih poticaja kotlovi na naftu ili plin jeftiniji od dizalica topline. Dodatno, razlike u cijenama između električne energije i plina često su prevelike da bi dizalice topline bile dostupne svim građanima EU. Jednaki uvjeti nužni su i za obnovljive tehnologije.

Završni korak je učiniti obnovljive izvore standardom u zamjeni izvora grijanja.  Iskustvo u Daikinu dokazuje da su dizalice topline najbolje rješenje jer su sve sposobnije za visoku učinkovitost, čak i pri nižim vanjskim temperaturama. Stoga su pogodne za bilo koju vrstu stambenog prostora, uz pozitivan utjecaj na okoliš - korištenje obnovljivih izvora energije za grijanje svakog doma smanjuje potrošnju zagađujućih fosilnih goriva i emisiju CO.

 

Potrebni su konkretni koraci i akcije

Daikin si je zadao cilj da do 2050. godine postane ugljično neutralna tvrtka na globalnoj razini.

Kako bi utjecao na pozitivan rezultat, Daikin poziva se sudionike i donositelje odluka da poduzmu mjere i podrže plan dekarbonizacije rezidencijalnog grijanja.

 

Kao lider u industriji održivog grijanja, Daikin pokazuje put. „U Daikinu svakodnevno radimo na ostvarenju ova 4 koraka. Tehnologija je postavljena, a naša ulaganja to podržavaju. Motiviramo i našu mrežu instalatera da se pridruži i da doprinos ovim ciljevima. Dizalice topline su budućnost na tržištu zamjene starih sustava i naša je dužnost uvjeriti sve sudionike u dobrobiti plana za društvo, okoliš i potrošače. Sve upućuje na to da moramo djelovati odmah. Riječi više nisu dovoljne, potrebne su konkretne akcije. To je jedini način na koji možemo učiniti Europu klimatski neutralnom do 2050. godine“ - Patrick Crombez (General Manager Heating and Renewables at Daikin Europe N. V.)

 

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?