Skip to main content

Klima-uređaji: grijanje za budućnost

„Hladno je, možeš li upaliti klimu?” Ovu rečenicu obično ne očekujemo jer nam prvo padne na pamet hlađenje kada netko spomene klimu. Međutim, korištenje klima-uređaja za grijanje nije rijetkost u nekim europskim zemljama, uključujući Bugarsku, Makedoniju, Crnu Goru i Hrvatsku. U današnjem svijetu raznih sustava za grijanje i hlađenje, korištenje klima-uređaja za grijanje doma učinkovit je i ekonomičan način reguliranja temperature tijekom cijele godine. 

Klasični sustavi za grijanje doma

Tijekom prošlog stoljeća europski stambeni prostori oslanjali su se na sustave za grijanje koji su upotrebljavali plin i ulje. Sektor grijanja i hlađenja čini gotovo 50 % europske godišnje potrošnje energije. Europska unija namjerava smanjiti navedeni postotak kao dio svog cilja smanjenja potrošnje energije za najmanje 32,5 % do 2030. godine.

Velika većina domova i zgrada širom Europe grije se s pomoću kotlova i grijača koji ne samo da su stariji od propisanog tehničkog uporabnog vijeka, već su i manje učinkoviti u usporedbi sa svojim suvremenim pandanima. Gledajući u budućnost, organizacije za zaštitu okoliša nadaju se da će Europa prekinuti prodaju novih plinskih kotlova do 2025. godine.

Korištenje klima-uređaja za grijanje i hlađenje

Sve do nedavno, većina stanovnika Europe nije trebala upotrebljavati klima-uređaje za hlađenje svojih domova. Međutim, sve se više ljudi okreće klimatizaciji zbog globalnog zatopljenja i stalnog rasta ljetnih temperatura. U 2018. prodano je 8,4 milijuna klima-uređaja širom Europe, čak 11 % više nego prethodne godine.

Međutim, mnogi korisnici nisu svjesni da klima-uređaj ne služi samo za hlađenje tijekom ljetnih vrućina, već se isti klimatizacijski sustav može upotrebljavati za grijanje tijekom zime.

Kako točno klima-uređaj grije naš dom?
Klima-uređaj također je poznat kao dizalica topline zrak-zrak i izvlači toplinu iz unutarnjeg prostora i prenosi je van kada radi u načinu hlađenja. U načinu grijanja, ventil mijenja smjer protoka radne tvari tako da dovodi topli zrak u unutarnji prostor.

Zašto grijati dom pomoću klime?

Kako svijet postaje svjesniji problema koje uzrokuje globalno zatopljenje i države žele iz upotrebe izbaciti klasične kotlove i sustave za grijanje, važno je razmišljati o budućnosti dok biramo vlastita rješenja za grijanje doma. Čak i ako nismo nikada upotrebljavali klimu za hlađenje našeg doma, radi se o vrlo ekonomičnom načinu grijanja pa ugradnja klima-uređaja predstavlja cjelogodišnje rješenje s kojim ćemo biti spremni za vruća ljeta koja su pred nama.

Daikin product

Klima-uređaj troši manje energije od klasičnog plinskog ili električnog sustava za grijanje

Električni grijač pretvara električnu u toplinsku energiju primjenjujući načelo otpora materijala. Dok električna struja teče kroz grijaći element, otpor proizvodi toplinu koja se prenosi na tijelo grijača, a zatim širi u prostoriju. Na taj se način proizvodi toplina u konvekcijskim grijačima, električnim i uljnim radijatorima i grijačima s ventilatorom.

Plinski sustavi za grijanje upotrebljavaju plin za zagrijavanje vode u kotlu. Električna pumpa zatim gura zagrijanu vodu kroz cijevi do radijatora koji su postavljeni po našem domu i vraća je natrag u kotao.

Plin i električna struja zahtijevaju relativno visoku potrošnju energenta kako bi se stvorilo dovoljno topline za održavanje ugodne temperature u prostoru. Klasični električni grijač proizvodi približno 1 kW topline za svaki kW potrošene energije.

Dizalica topline zrak-zrak radi malo drugačije od klasičnih plinskih i električnih sustava za grijanje koji se najčešće upotrebljavaju. Umjesto da stvara toplinu izgaranjem goriva ili korištenjem električne energije iz mreže, klima-uređaj izvlači toplinsku energiju iz zraka te na taj način prenosi topli zrak u unutarnji prostor a hladan zrak odvodi van. Pritom se električna energija upotrebljava samo za napajanje uređaja pa je potrebna znatno manja količina električne energije iz mreže. Korištenje obnovljivih izvora energije znači da klima-uređaj može stvoriti do tri puta više topline iz iste količine električne energije koja je potrebna električnom grijaču, što ga čini daleko ekonomičnijim izborom i značajno smanjuje naše račune za struju.

Klima-uređaj upotrebljava obnovljivu energiju, što ga čini održivim i ekonomičnim rješenjem za grijanje doma

Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, očekuje se da će uporaba klima-uređaja strelovito rasti tijekom sljedeća tri desetljeća. Kako bi se osiguralo da ne postanu ključni čimbenici rastuće potražnje za električnom energijom, suvremeni klima-uređaji moraju upotrebljavati najnovije tehnologije kako bi bili što učinkovitiji.  Ulaganjem u učinkovite klima-uređaje koji se prvenstveno koriste obnovljivom energijom umjesto fosilnih goriva možemo uvelike smanjiti emisije ugljičnog dioksida i značajno poboljšati lokalnu kvalitetu zraka.

Već možemo primijetiti ohrabrujuće trendove korištenja obnovljive energije širom Europe. Obnovljivi izvori energije činili su 12 % ukupne energije koja je potrošena za grijanje i hlađenje u 2012. godini, a ta je brojka porasla na 23 % do 2020.

Kao potrošači, ugradnjom i korištenjem klima-uređaja za grijanje dajemo svoj doprinos održivijoj budućnosti za okoliš, a istovremeno dobijamo alternativni sustav za grijanje koji je bolji i za naš dom i za budžet.

Pri biranju sustava za grijanje i hlađenje važno je razmišljati o budućnosti i uzeti u obzir dugoročne troškove i čimbenike održivosti. Razred energetske učinkovitosti dobar je pokazatelj ukupne učinkovitosti sustava. Daikin klima-uređaji imaju razred energetske učinkovitosti do A+++, što znači da su iznimno učinkoviti. Također bismo trebali uzeti u obzir vrstu radne tvari koja se nalazi u sustavu za grijanje i hlađenje. Trenutno najnaprednija radna tvar je R-32 koja prenosi toplinu učinkovitije od drugih radnih tvari, zahtijeva manje količine za rad klima-uređaja i manje utječe na globalno zatopljenje, čime se smanjuje negativan učinak na okoliš za do 75 %.

Također nije potrebno puno održavanja da bi naš klima-uređaj ostao u vrhunskom radnom stanju. Međutim, potrebno je redovito čistiti filtre i obavljati stručno servisiranje kako bismo bili sigurni da naš klima-uređaj u svakom trenutku radi najučinkovitije. 

ftxp
fvxm

Cjelogodišnje reguliranje temperature korištenjem klima-uređaja za grijanje i hlađenje

Čak i ako ne razmišljamo o ugradnji sustava za hlađenje u naš dom, klima-uređaj također je idealno rješenje za grijanje prostora pa dodavanjem klima-uređaja kao novog sustava za grijanje također možemo održavati ugodnu temperaturu doma u bilo koje doba godine.

Klima-uređaji rade u vrlo širokom rasponu temperatura kako bi učinkovito hladili ili grijali, ali u nekim hladnijim okolinama može biti potreban poseban sustav koji bolje djeluje u ekstremno hladnim uvjetima. Daikin nudi rješenja koja su posebno optimizirana za grijanje i omogućuju pouzdan rad pri vanjskim temperaturama i do -25 C.

Klima-uređaji imaju i dodatne pogodnosti. Njihovim korištenjem klima-uređaja također možemo prozračiti prostorije i održavati ugodnu razinu vlage. Određeni klima-uređaji također imaju funkciju filtriranja ili pročišćavanja zraka koja poboljšava kvalitetu zraka u prostoriji uklanjanjem prašine i raznih alergena.

Ugradnja klima-uređaja savršeno je rješenje za grijanje doma budućnosti. Dodatne pogodnosti uključuju hlađenje prostora ljeti, poboljšanu kvalitetu zraka, visoku razinu učinkovitosti i niske troškove rada koji ga čine vrijednim dodatkom u svakom domu.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?