Skip to main content

8 mitova o podnom grijanju

Podno grijanje je održivo i ekonomično grijanje, no postoji mnogo nedoumica o načinu na koji funkcionira. Ovdje smo kako bismo otklonili sve nejasnoće i prikazali zašto je ovaj sustav idealan odabir za svaki dom.

Ono što je nepoznato često je pogrešno shvaćeno. Postoje mnoge zablude o tome što je podno grijanje i na koji način funkcionira. Pokazat ćemo vam kako radi ovaj održivi i ekonomični sustav i zašto bi bio izvrstan izbor za vaš dom.

Vrste podnog grijanja

Postoje različite vrste podnog grijanja.

Trenutno postoje dvije vrste sustava podnog grijanja: električni sustavi i hidraulički sustavi, koji rade s toplom vodom. Hidraulički sustavi također dolaze u dvije konstrukcije poznate kao suhi sustav mokri sustav ugradnje, a razlika između ta dva sustava je u postavljanju cjevovoda.

Kod mokrih sustava ugradnje cijevi su u estrihu, a kod suhih izvedbi cijevi su u podnim pločama kao provodnici topline. Obično ćete „mokru“ hidrauličku varijantu pronaći u novim građevinskim projektima, dok su suha izvedba i električni sustavi najprikladniji za renoviranje.

Sada kada znate nešto o tehničkoj strani podnog grijanja, provjerite koje su sve zablude i mitovi vezani uz takav način grijanja.

Mit 1: podno grijanje je puno skuplje nego radijatori

Točno je da je cijena instalacije podnog grijanja 30% veća od klasičnih radijatora, međutim podno grijanje je investicija koja se dugoročno isplati. Budući da je sustav energetski učinkovitiji i zahtijeva manje održavanja, kao korisnik ćete otkriti da su njihovi računi i ukupni troškovi sustava mnogo manji od onih kod primjene klasičnih radijatora.

Mit 2: kuća s podnim grijanjem nikad se ne zagrije

Iako je istina da podno grijanje ne proizvodi toliko topline kao klasični radijator, ono stvara dovoljno topline za postizanje ugodnog okruženja. Sustav radi na načelu ravnomjerne raspodjele topline po cijeloj podnoj površini, tako da sobna temperatura može doseći i do 25°C.

Mit 3: podno grijanje je tehnički električno grijanje

Naravno, električno podno grijanje radi na struju, ali hidraulički sustav radi na toplu vodu i centralno grijanje. Postoji i mogućnost priključenja podnog sustava na dizalicu topline. Iako dizalica topline zahtijeva malo struje, ona se također oslanja na obnovljivu energiju. Budući da podno grijanje radi u niskotemperaturnom reżimu, integriranje dizalice topline u vaš sustav je idealan odabir.

Mit 4: upotrebom podnog grijanja potrebno je više vremena da se kuća zagrije, stoga temperatura nikad nije konstanta

Dok električno podno grijanje radi gotovo jednako brzo kao i radijatori, hidraulički sustavi reagiraju malo sporije. Ali to ne znači da morate trpjeti hladnoću. Vrlo je važno postaviti sustav kako bi najbolje odgovarao vašem životnom stilu i održavao vaš unutarnji prostor na željenoj temperaturi. Na primjer, ako imate hidraulički sustav možete promijeniti postavke kako biste se uvjerili da sobna temperatura pada samo tri stupnja tijekom noći.

Mit 5: podno grijanje je instalirano samo u pod

Ova informacija može biti iznenađujuća, no u stvarnosti podno grijanje ne mora biti samo u podu. Možete ga također ugraditi u zidove ili stropove kako bi brže zagrijali prostorije. Gledajući u cjelini, podno grijanje ne zahtijeva dodatni prostor stoga ga možete savršeno uklopiti u bilo koji moderni interijer.

Mit 6: podno grijanje uzrokuje oticanje nogu

U ranim danima podnog grijanja sobna temperatura mogla bi porasti na više od 35°C, a u tom slučaju noge i stopala otiču. Današnji sustavi sprječavaju ove situacije, osobito ako je kuća dobro izolirana. Dodatno, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje sustavu hlađenje, što je plus u vrućim ljetnim mjesecima.

Mit 7: podno grijanje nije zdravo

Podno grijanje sprječava cirkulaciju čestica prašine koje mogu izazvati alergije i zdravstvene probleme. Korisnici također mogu iskoristiti razne prednosti podnog grijanja kao što su smanjena suhoća zraka i zdravije okruženje bez grinja i plijesni, što je osobito korisno za one koji imaju poteškoće s disanjem ili alergijama.

Mit 8: podno grijanje i parket se ne može  kombinirati

Ako uzmete u obzir neke čimbenike, lako možete kombinirati podno grijanje i parket. Za podno grijanje na tržištu postoji veliki izbor parketa koji su izrađeni za tu namjenu. Uz savjet stručne osobe, ugradnja i korištenje omogućit će vam vrhunski komfor!

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?