Skip to main content

Što treba uzeti u obzir pri odabiru dizalice topline za stambenu zgradu

Budući da je društvo sve više svjesno ekoloških problema rješenja grijanja, pozitivan učinak prelaska s klasičnih tehnologija grijanja na dizalice topline smatra se korakom u pravom smjeru.

Prema Europskoj udruzi dizalica topline (EPHA), sektor grijanja i hlađenja odgovoran je za 51% konačne energetske potražnje u Europi i za 27% njezinih emisija CO2 (https://bit.ly/3NFGk0r). To znači da je praktički nemoguće razmišljati o smanjenju našeg utjecaja na okoliš bez dekarbonizacije grijanja i hlađenja.

Posljednjih godina dizalice topline postale su relevantne kao način dekarbonizacije građevinskog sektora. Dizalice topline mogu osigurati grijanje, hlađenje i toplu vodu, a prikladne su za poslovne prostore i stambene zgrade, kako za obiteljske tako i za višeobiteljske kuće. Mogu se koristiti za nove zgrade i renovacije.

Ovo je vrlo važno jer se sustavi grijanja u većini urbanih zgrada oslanjaju na kotlove na fosilna goriva koji koriste prirodni plin i naftu. To znači da grijanje i topla voda čine veliki postotak ukupnih emisija stakleničkih plinova našeg grada. Odabirom dizalica topline umjesto klasičnih sustava grijanja očekuje se postupna promjena ovog trenda.

Zadovoljavanje potreba zgrade uz poboljšanje energetske učinkovitosti

Bilo da se radi o novogradnji ili renovaciji, stambene zgrade trebaju sustav koji osigurava udobnost stanara grijanjem ili hlađenjem ovisno o sezoni i potrošnom toplom vodom uz ekološku i energetsku učinkovitost. Sustav također treba:

· Imati točan učin za veličinu zgrade.

· Zadovoljiti ograničenja tlocrtnog otiska koje bi mogla predstavljati mala stambena zgrada.

· Lako se prilagoditi stvarnim zahtjevima zgrade u različito doba dana ili godine.

Niske kombinirane emisije CO2

Kako bismo osigurali da sustav ima maksimalan učinak na dekarbonizaciju grijanja i hlađenja u našim domovima, vrlo je važno odabrati dizalicu topline koja je energetski što učinkovitija i koristi radnu tvar s niskim potencijalom globalnog zatopljenja (GWP). To znači da sustav može jamčiti niske neizravne emisije CO2 zbog niske potrošnje energije i radne tvari s niskim GWP-om.

Rješenje su dizalice topline nove generacije koje koriste radnu tvar R-32. Ova radna tvar vrlo učinkovito prenosi toplinu i može značajno smanjiti potrošnju električne energije u usporedbi s klasičnim radnim tvarima. Omjer sezonske energetske učinkovitosti (SEER) jedinica s radnom tvari R-32 viši je od konvencionalnih radnih tvari (R-410A), uz nižu vršnu potrošnju energije.

R-32 također ima nulti potencijal oštećenja ozona (ODP), dok mu je GWP 675. R-32 također može smanjiti volumen punjenja za 30% u usporedbi s klasičnim radnim tvarima kao što je R-410A. To rezultira smanjenjem emisije CO2 do 76% u usporedbi s klasičnom tehnologijom koja, na primjer, radi na R-410A.

Oporaba je još jedan važan aspekt. Budući da R-32 nije mješavina radne tvari, može se lako oporabiti, primjerice tijekom postupaka održavanja, prije ponovne uporabe. To je čini još ekološki prihvatljivijim rješenjem.

Krov tvornice CI sadrži ne samo gore spomenuti fotonaponski niz, već i četiri Daikin zrakom hlađena rashladna uređaja posebno dizajnirana za „zelenu“ arhitekturu zgrada. Svaki ima izlaznu snagu od 820 kW u kaskadi, osiguravajući učinkovitu klimatizaciju za logističke i proizvodne procese. © DAIKIN

Kompaktna površina ugradnje

Površina ugradnje još jedan je aspekt koji treba uzeti u obzir. Male stambene zgrade obično mogu posvetiti samo vrlo mali prostor HVAC opremi, posebno ako je projekt obnova zgrade. To znači da je važno odabrati dizalicu topline koja može pružiti sav potreban kapacitet i energetsku učinkovitost, a da pritom površina ugradnje jedinice bude što kompaktnija.

Novi R-32 mali inverterski rashladni uređaj

Nova serija malih inverterskih rashladnih uređaja i dizalica topline s radnom tvari R-32 može biti iznimno vrijedan ekološki prihvatljiv izbor pri izgradnji relativno malih stambenih zgrada, kao što su obiteljske kuće s jednom ili više obitelji.

Serija R-32 malih inverterskih rashladnih uređaja je paleta zrakom hlađenih jedinica sa scroll kompresorom koje osiguravaju grijanje ili hlađenje ovisno o sezonskim potrebama i potrošnu toplu vodu do 60°C. Mogu pokriti učine od 16 kW do 90 kW za izuzetno kompaktnu površinu ugradnje. Verzija dizalice topline prikladna je za temperature okoline u rasponu od -20°C do 35°C (način rada u grijanju).

Među izvanrednim značajkama koje se standardno nude su Daikin DC-inverterski scroll kompresori, visoko učinkoviti Daikin DC-inverterski ventilatori s odabirom tihog načina rada i komplet inverterske pumpe s niskotlačnim i visokotlačnim izvedbama.

Ove komponente čine mali inverterski rashladni uređaj potpunom inverterskom serijom koja se bavi različitim opterećenjima kako bi osigurala da sustav grijanja isporučuje točno ono što je potrebno u različito doba dana, poboljšavajući energetsku učinkovitost sustava.

Serija također uključuje poboljšanu mogućnost povezivanja s internetom putem Internet of Things (IoT) za namjensku aplikaciju za mobilnu konfiguraciju za jednostavno korištenje.

Serija R-32 malih inverterskih rashladnih uređaja iznimno je pouzdana zahvaljujući velikom iskustvu tvrtke Daikin u razvoju tehnologije R-32, koja je sada standardna u stambenom sektoru.

Daikin se usredotočio na radnu tvar R-32 od 2012. godine, kada je R-410a zamijenjen s R-32 u većini proizvoda za klimatizaciju stambenih objekata. Od tada, Daikin nastavlja svoju predanost korištenju ove radne tvari, proširujući je i na sustave za grijanje i hlađenje vodom .

Godine 2018. Daikin je bio rani inovator u industrijskom i komercijalnom sektoru te se upisao u povijest uvođenjem prvih rashladnih uređaja R-32, nakon kojih su iste godine slijedile scroll jedinice sa slobodnim hlađenjem, a 2020. Dizalica topline R-32.

Danas Daikin ima najveći broj instalacija R-32 na svijetu. Ovo je svjedočanstvo iskustva, znanja, kvalitete i pouzdanosti proizvoda R-32.

Pročitajte više ovdje o tome da je Daikin pionir u razvoju R-32 tehnologije

Jeste li zainteresirani saznati više o novom Daikin R-32 malom inverterskom rashladnom uređaju? Obratite nam se putem obrasca u nastavku.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?