Skip to main content

Nova poslovna zgrada za opremanje hotela TKS-a u Borkenu

Borken, Njemačka

Različite okolnosti na novoj lokaciji TKS GmbH u Borkenu, North Rhine-Westphalia, zahtijevale su posebne mjere: visoka razina podzemne vode spriječila je izgradnju podruma, što je ugradnju tehničke građevinske opreme činilo što nevidljivijim izazovom. Trokutasto zemljište dopuštalo je samo iznimno uzak građevinski prostor za neobičnu arhitekturu zgrade. Želja klijenta za puno dnevne svjetlosti i fleksibilnost u rasporedu prostorija dodatno je zahtijevala sofisticirane koncepte visoke energetske učinkovitosti. Međutim, zahvaljujući bliskoj suradnji svih uključenih strana, poslovna zgrada je dovršena prema planu u ljeto 2019. godine.

Opći podaci

Vrsta objektaPoslovna zgrada
Godina izgradnje2019.
Tehnička oprema

2 x 40 kW zrak-voda dizalica topline

2 x split jedinica

1 x Daikin jedinica ventilacije s ERQ vezom

2 x VAM

1 x ITM s WAGO sučeljem

4 x FWS unutarnje jedinice s hladnom vodom

TKS GmbH je specijalist za početno opremanje i renoviranje tijekom tekućeg poslovanja u hotelskoj industriji europskih brendova te je tržišni lider u pružanju usluga po principu ključ u ruke. Tvrtka se također fokusira na održivost. CSM® analiza razvijena u tvrtki koristi se za analizu inventara opreme za ponovnu upotrebu kako bi se sačuvali resursi. Predmeti koji zadovoljavaju zahtjeve u pogledu funkcije, izgleda i rukovanja te se mogu integrirati bez poteškoća uključeni su u novi koncept dizajna. Nije ni čudo da je i hotelski dobavljač te vrijednosti i ambicije stavio na prvo mjesto pri planiranju vlastitog novog sjedišta tvrtke u Borkenu.

Nova poslovna zgrada TKS-a u Borkenu pruža prostor za planirani rast tvrtke. © DAIKIN

Dva krila u trokut

Sudionici u izgradnji biraju se kada se započne planiranje izgradnje. U slučaju TKS-a, ovaj korak je brzo poduzet: mnogi stručnjaci su smješteni u samoj tvrtki. Projektiranje interijera/arhitekture i građevinskih usluga provedeno je u potpunosti unutar tvrtke. „Koordinacija između arhitekture i građevinskih usluga često se zanemaruje u procesu izgradnje. Međutim, činjenica da je planiranje novog sjedišta tvrtke u potpunosti obavljeno unutar tvrtke značilo je da je komunikacija između uključenih strana bila vrlo dobra i da je sve prošlo glatko,“ objašnjava Elisabet Sommerfeldt, direktorica i arhitektica u TKS-u. Ukupno nešto manje od 2.200m2 površine sada je raspoređeno na dva krila koja optimalno koriste trokutastu površinu.

Snimke iz zraka ilustriraju graditeljske izazove koje postavlja oblik mjesta. © DAIKIN

Grijanje, hlađenje i ventilacija iz jednog izvora

Prilikom odabira građevinskih usluga naručitelj je posebnu pozornost posvetio istoj vrsti opreme kako bi se izbjegla nepotrebna sučelja, kao i mogućnost grijanja i hlađenja zgrade samo jednim sustavom. Ovdje je Daikin impresionirao svojim pristupom potpunog rješenja. Sada dvije dizalice topline pumpe zrak-voda, jedna po krilu, osiguravaju savršenu radnu klimu u uredima TKS-a. Zahvaljujući hidrauličnom modulu, glikol nije potreban. Ovo i nape za zaštitu od vremenskih prilika dodatno povećavaju učinkovitost jedinica smještenih na krovovima dvaju krila zgrade, jer je odmrzavanje rijetko potrebno.

Dizalice topline su postavljene na krovu zgrade. © DAIKIN

D-AHU Modular P serije s protokom zraka od 3.650m3 za vanjsku instalaciju odgovorna je za ventilaciju. Spojeni izravni isparivač snage 20 kW ublažava dovodni zrak u urede. Dodatno su ugrađena dva ventilacijska sustava serije VAM 650 m3 povratom topline za aeraciju i deaeraciju.

Daikin split jedinice na krovu osiguravaju klimatizaciju server sobe. © DAIKIN

Daikin Perfera unutarnja jedinica odgovorna je za klimatizaciju. © DAIKIN

Kada je TEWA Lüftungs-Klima-Wartungs GmbH iz obližnjeg Gronaua instalirala Daikin sustave za grijanje, ventilaciju i hlađenje, fokus je bio na tome da jedinice budu nevidljive. Zahvaljujući njihovom postavljanju u dovodna okna i na krov, održava se ekstravagantan izgled poslovne zgrade dok unutar zgrade vlada ugodna klima.

Elegantna rješenja unutar zgrade

Stropovi za hlađenje i grijanje odaju toplinu ili hladnoću u prostorije. Cjevovod od nehrđajućeg čelika vodi toplu i hladnu vodu do stropnih pločica. Ventilacija je preko otvora za zrak. Svaka soba je uvijek opskrbljena minimalnom količinom zraka. Regulator promjenjivog volumena protoka omogućuje povećanje volumena zraka po prostoriji na unaprijed postavljeni maksimum. Regulatori volumena protoka kontroliraju se preko senzora temperature kanala i senzora kvalitete zraka koji su ugrađeni u odgovarajuće kanale za odvod zraka u prostoriji. Ako se kvaliteta zraka u prostoriji pogorša ili ako temperatura odvodnog zraka prostorije poraste, otvara se regulator protoka i protok zraka se povećava. Ako su kvaliteta zraka i sobna temperatura prikladne, regulator volumena protoka se zatvara i protok zraka se smanjuje.

Ventilacija je preko nenametljivih ventilacijskih otvora na stropu. © DAIKIN

Cjevovod od nehrđajućeg čelika vodi toplinu ili hladnoću do stropova za hlađenje ili grijanje. © DAIKIN

Svim jedinicama upravlja Daikin Intelligent Touch Manager (iTM). Upravljački sustav jednostavan za korištenje osigurava daljnju uštedu energije zahvaljujući inteligentnom upravljanju energijom i jednostavnom održavanju i radu. Daikin tehnologijom i tehnologijom drugih proizvođača, kao što su rasvjeta, pumpe i ventilatori, također se može upravljati iTM-om putem WAGO sučelja.

Optimalna interakcija arhitekture i održivosti

Arhitektonski koncept temelji se na tlocrtu bez stupova, visokoj transparentnosti i visokoj incidenciji dnevne svjetlosti u svim prostorijama. Cilj je bio stvoriti fleksibilan koncept koji bi omogućio da prostorije potencijalno koriste sljedeći stanari. Raspored zgrade također se fokusirao na protočne prostore, kako iznutra tako i izvana, te na ekvivalentnost pojedinačnih ureda. Tema održivosti zgrada i građevinskih materijala ovdje je također igrala veliku ulogu: sve odluke o građenju temeljile su se na zahtjevima Pravilnika o uštedi energije (EnEV iz 2016.). Osim klimatizacije pogodne za klimu, zasjenjenje je također bilo važno pitanje koje se nije moglo dopustiti da bude u sukobu sa željom za puno dnevne svjetlosti. U zgradi stropna jedra osiguravaju grijanje i hlađenje te nude značajne mogućnosti dizajna. Upadljiva fasada poslovne zgrade izrađena je od regionalne klinker opeke Ringbrand, a tepisi isključivo od recikliranih vlakana. „Vrlo smo zadovoljni dobrom interakcijom između održivosti i arhitekture koju smo postigli u sjedištu TKS-a,“ zaključuje Elisabet Sommerfeldt.

Nova poslovna zgrada TKS GmbH u Borkenu završena je u ljeto 2019. godine. © DAIKIN

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?