171011_D_A_0382.jpeg

Gubi li stvarno R-32 važnost u igri radnih tvari?

Kako lažne informacije mogu postati uobičajene i s vremenom se lako fiksirati u glavama ljudi, ODGOVORI NA NEVJEROVANJA niz je članaka koji razlažu lažne informacije kako bi donijeli vrijednost sektoru i pomogli ljudima da donose informirane odluke kada rade na grijanju, ventilaciji i projektima klimatizacije (HVAC).

Radne tvari s niskim GWP-om

Kako F-gas regulativa postaje sve strožija, radne tvari s niskim GWP-om dolaze sve više u fokus.

Trend na tržištu sustava za grijanje i hlađenje vodom je promicati mješavine R-32 kao ekološki održivije i poželjnije od čistog R-32, pogotovo kako radna tvar R-32 gubi na važnosti u sektoru.

Premda treba podržati raznolikost izbora radne tvari u industriji, gornja ideja se oslanja na obmanjujuće marketinške tvrdnje koje ne donose nikakvu korist sektoru.

Pročitajte više ovdje o Daikin filozofiji za radne tvari.

Iako čista radna tvar R-32 ima nešto veći GWP od njezinih mješavina, ne postoji ograničenje njezine upotrebe gledano iz zakonskih osnova. To vrijedi i za sektor sustava za grijanje i hlađenje vodom (komercijalne i industrijske klimatizacije) i za stambene namjene. To znači da su čista R-32 i mješavine R-32 u potpunosti u skladu s važećim propisima.

Dakle, zašto se mješavine R-32 promoviraju kao održivija opcija? I jesu li mješavine R-32 održivije? Da bismo odgovorili na ova pitanja, pogledajmo pobliže R-32 i njegovu održivost kako bismo vidjeli može li R-32 biti dio kružnnog gospodarstva radnim tvarima.

Sastav radne tvari R-32

Dok se mješavine R-32 i čista radna tvar R-32 mogu koristiti u istoj paleti proizvoda, one su vrlo različite, pogotovo ako uzmete u obzir karakteristike svake od njih u smislu njezinog sastava.

Mješavine R-32 se promoviraju kao održivije jer imaju manji utjecaj na GWP. Međutim, ovo uzima u obzir samo razine GWP-a i zanemaruje da radna tvar R-32 može biti dio kružnog gospodarstva radnim tvarima.

Kao čista i jednokomponentna rana tvar, R-32 ima sve karakteristike potrebne za laku obnovu, recikliranje ili regeneraciju kako bi ušla na tržište obnovljenih radnih tvari i ponovno se upotrijebila.

Dostupnost R-32

Veća dostupnost R-32 na tržištu u usporedbi s nišnim alternativama kao što su mješavine R-32, čini R-32 prikladnom opcijom za rekuperaciju koja ima smisla samo za široko korištene i uglavnom dostupne radne tvari. Doista, tržište je R-32 učinilo standardom, s 5 puta više rashladnih uređaja s R-32 i instalacija dizalice topline u usporedbi s primijenjenim tehnologijama mješavine R-32 prema statistici Euroventa. Ako se razmatraju stambene instalacije, relevantnost radne tvari R-32 postaje još jasnija.

Mogućnost povrata R-32 eliminira utjecaj na okoliš njezinog zbrinjavanja, što dovodi do novog scenarija u kojem se R-32 smatra ekološki prihvatljivim kao i svaka druga opcija.

Zaključak

Kao što smo vidjeli, netočno je deklarirati da je R-32 irelevantan u današnjem okruženju radnih tvari. Iako je R-32 jednako održiv kao i mješavine R-32, činjenica da se može reciklirati ili obnoviti povećava njezinu ekološku prihvatljivost.

Tražite više informacija o radnoj tvari R-32? Kontaktirajte nas i pretplatite se na naš bilten.

Srodni članci