Skip to main content

Gubi li stvarno R-32 važnost u igri radnih tvari?

Kako lažne informacije mogu postati uobičajene i s vremenom se lako fiksirati u glavama ljudi, ODGOVORI NA NEVJEROVANJA niz je članaka koji razlažu lažne informacije kako bi donijeli vrijednost sektoru i pomogli ljudima da donose informirane odluke kada rade na grijanju, ventilaciji i projektima klimatizacije (HVAC).

Radne tvari s niskim GWP-om

Kako F-gas regulativa postaje sve strožija, radne tvari s niskim GWP-om dolaze sve više u fokus.

Trend na tržištu sustava za grijanje i hlađenje vodom je promicati mješavine R-32 kao ekološki održivije i poželjnije od čistog R-32, pogotovo kako radna tvar R-32 gubi na važnosti u sektoru.

Premda treba podržati raznolikost izbora radne tvari u industriji, gornja ideja se oslanja na obmanjujuće marketinške tvrdnje koje ne donose nikakvu korist sektoru.

Pročitajte više ovdje o Daikin filozofiji za radne tvari.

Iako čista radna tvar R-32 ima nešto veći GWP od njezinih mješavina, ne postoji ograničenje njezine upotrebe gledano iz zakonskih osnova. To vrijedi i za sektor sustava za grijanje i hlađenje vodom (komercijalne i industrijske klimatizacije) i za stambene namjene. To znači da su čista R-32 i mješavine R-32 u potpunosti u skladu s važećim propisima.

Dakle, zašto se mješavine R-32 promoviraju kao održivija opcija? I jesu li mješavine R-32 održivije? Da bismo odgovorili na ova pitanja, pogledajmo pobliže R-32 i njegovu održivost kako bismo vidjeli može li R-32 biti dio kružnnog gospodarstva radnim tvarima.

Sastav radne tvari R-32

Dok se mješavine R-32 i čista radna tvar R-32 mogu koristiti u istoj paleti proizvoda, one su vrlo različite, pogotovo ako uzmete u obzir karakteristike svake od njih u smislu njezinog sastava.

Mješavine R-32 se promoviraju kao održivije jer imaju manji utjecaj na GWP. Međutim, ovo uzima u obzir samo razine GWP-a i zanemaruje da radna tvar R-32 može biti dio kružnog gospodarstva radnim tvarima.

Kao čista i jednokomponentna rana tvar, R-32 ima sve karakteristike potrebne za laku obnovu, recikliranje ili regeneraciju kako bi ušla na tržište obnovljenih radnih tvari i ponovno se upotrijebila.

Dostupnost R-32

Veća dostupnost R-32 na tržištu u usporedbi s nišnim alternativama kao što su mješavine R-32, čini R-32 prikladnom opcijom za rekuperaciju koja ima smisla samo za široko korištene i uglavnom dostupne radne tvari. Doista, tržište je R-32 učinilo standardom, s 5 puta više rashladnih uređaja s R-32 i instalacija dizalice topline u usporedbi s primijenjenim tehnologijama mješavine R-32 prema statistici Euroventa. Ako se razmatraju stambene instalacije, relevantnost radne tvari R-32 postaje još jasnija.

Mogućnost povrata R-32 eliminira utjecaj na okoliš njezinog zbrinjavanja, što dovodi do novog scenarija u kojem se R-32 smatra ekološki prihvatljivim kao i svaka druga opcija.

Zaključak

Kao što smo vidjeli, netočno je deklarirati da je R-32 irelevantan u današnjem okruženju radnih tvari. Iako je R-32 jednako održiv kao i mješavine R-32, činjenica da se može reciklirati ili obnoviti povećava njezinu ekološku prihvatljivost.

Tražite više informacija o radnoj tvari R-32? Kontaktirajte nas i pretplatite se na naš bilten.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?