Skip to main content

Proširenje programa „L∞P by Daikin“ na rashladne uređaje

Daikin Applied Europe nedavno je proširio program „L∞P by Daikin“ na rashladne uređaje. Počevši s certificiranim obnovljenom radnom tvari R-134a za rashladne uređaje s vijčanim kompresorom, sada je vrijeme da najavimo daljnje proširenje programa i na obnovljenu R-32.

Stoga je Daikin jedini proizvođač koji aktivno promiče i opskrbljuje jedinice s obnovljenim radnim tvarima za široku paletu proizvoda, od vijčanih i scroll kompresorskih jedinica do centrifugalnih kompresorskih strojeva.

Dostupnost R-32

Veća dostupnost R-32 na tržištu u usporedbi s alternativnim opcijama kao što su mješavine čini mogućim korištenje oporabljene R-32. Zapravo, obnavljanje je održiva opcija samo za široko korištene i široko dostupne radne tvari. Doista, samo tržište je R-32 učinilo standardom, budući da je prema statistici Euroventa, broj instalacija rashladnih uređaja i dizalica topline R-32, 5 puta veći od zbroja instalacija vodenih sustava s tehnologijom mješavina R-32. A ako se uzmu u obzir i stambene instalacije, onda je jasna relevantnost radne tvari R-32.

Mogućnost oporabe radne tvari R-32, dakle, čini je ekološki održivim izborom jednako kao što mogu biti i druge mogućnosti, ili čak i više, budući da mogućnost oporabe R-32 eliminira utjecaj na okoliš njezinog odlaganja.

Daikinova upotreba obnovljene R-32 na rashladnim uređajima

Isto kao i obnovljena R-134A, obnovljena radna tvar R-32 koristi Daikin Applied Europe s principom električne mreže (tj. principom raspodjele).

Jasan primjer toga dolazi iz načina na koji dobavljači energije opskrbljuju električnu mrežu, koristeći električnu energiju koja dolazi iz različitih izvora (zelenih i nezelenih), a zatim koriste načelo raspodjele kako bi energiju isporučenu unutar određenog ugovora proglasili zelenom energijom. Naravno, to je moguće samo ako se uzme u obzir ukupna ravnoteža izvora energije.

Slično tome, Daikin Applied Europe koristi mješavinu obnovljene i čiste radne tvari za punjenje novih rashladnih uređaja. Kao rezultat ovog pristupa, sljedeće palete proizvoda koji koriste scroll kompresore uključeni su u program „L∞P by Daikin“:

  • EWAT-B- zrakom hlađeni rashladni uređaji samo za hlađenje

  • EWYT-B- dizalice topline s izvorom zraka

  • EWAT-CZ zrakom hlađeni rashladni uređaji samo za hlađenje s Daikin inverterskim scroll kompresorima

  • EWYT-CZ dizalice topline s izvorom zraka s Daikin inverterskim scroll kompresorima

Obnovljena radna tvar i proces obnove

Sve počinje s povratom radne tvari (bilo R-134a ili R-32) iz zgrada putem mreže instalatera. Radna tvar se zatim obnavlja, što znači da se regenerira, vraćanjem svojih izvornih karakteristika i kvalitete kao što je gore navedeno.

Oporaba radne tvari definirana je kao obrada iskorištenih rashladnih plinova tako da mogu zadovoljiti specifikacije za ponovnu upotrebu*. Usluge obnove dizajnirane su s ciljem smanjenja utjecaja radnih tvari na okoliš, dopuštajući ponovnu upotrebu postojećih radnih tvari, čime se izbjegava potreba za proizvodnjom novih čistih radnih tvari*.

Obnovljena radna tvar jednostavno je rashladni plin dobiven i ponovno prerađen tako da može pružiti i odgovarati performansama i kvaliteti izvorne radne tvari. Ovaj aspekt osiguran je postupcima dobavljača tvrtke Daikin i odgovarajućim testiranjem opskrbe, koja ispunjava zahtjeve AHRI700 (čistoća>99,5%) i zatim je certificirana kao jednako dobra kao i izvorna radna tvar.

Daikin pristup kružnom gospodarstvu

Program „L∞P by Daikin“ ima za cilj stvaranje kružnog gospodarstva radnih tvari, podupiranje politike zaštite okoliša Daikin Industries za 2050., te izbjegavanje proizvodnje čistih radnih tvari uključujući R-134a, R-410A i R-32 tijekom godine za više od 400.000 kg.

Ova je inicijativa jedan od mnogih koraka koje tvrtka Daikin poduzima kako bi sektor HVAC (grijanje, ventilacija i klimatizacija) promicao ekološki održivijim.

Daikin Applied Europe, europsko sjedište za razvoj i proizvodnju HVAC tehnologija, potrudilo se osigurati opskrbu obnovljenim radnim tvarima R-134a i R-32. To je omogućilo proizvodima Daikin Applied R-134a i R-32 da budu dio programa „L∞P by Daikin“, baš kao i VRV-ovi koji koriste R-410A, koji su među prvim proizvodima bili dio ovog programa.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?