karsten-wurth-ZKWgoRUYuMk-unsplash-min.jpg

Proširenje programa „L∞P by Daikin“ na rashladne uređaje

Daikin Applied Europe nedavno je proširio program „L∞P by Daikin“ na rashladne uređaje. Počevši s certificiranim obnovljenom radnom tvari R-134a za rashladne uređaje s vijčanim kompresorom, sada je vrijeme da najavimo daljnje proširenje programa i na obnovljenu R-32.

Stoga je Daikin jedini proizvođač koji aktivno promiče i opskrbljuje jedinice s obnovljenim radnim tvarima za široku paletu proizvoda, od vijčanih i scroll kompresorskih jedinica do centrifugalnih kompresorskih strojeva.

Dostupnost R-32

Veća dostupnost R-32 na tržištu u usporedbi s alternativnim opcijama kao što su mješavine čini mogućim korištenje oporabljene R-32. Zapravo, obnavljanje je održiva opcija samo za široko korištene i široko dostupne radne tvari. Doista, samo tržište je R-32 učinilo standardom, budući da je prema statistici Euroventa, broj instalacija rashladnih uređaja i dizalica topline R-32, 5 puta veći od zbroja instalacija vodenih sustava s tehnologijom mješavina R-32. A ako se uzmu u obzir i stambene instalacije, onda je jasna relevantnost radne tvari R-32.

Mogućnost oporabe radne tvari R-32, dakle, čini je ekološki održivim izborom jednako kao što mogu biti i druge mogućnosti, ili čak i više, budući da mogućnost oporabe R-32 eliminira utjecaj na okoliš njezinog odlaganja.

Daikinova upotreba obnovljene R-32 na rashladnim uređajima

Isto kao i obnovljena R-134A, obnovljena radna tvar R-32 koristi Daikin Applied Europe s principom električne mreže (tj. principom raspodjele).

Jasan primjer toga dolazi iz načina na koji dobavljači energije opskrbljuju električnu mrežu, koristeći električnu energiju koja dolazi iz različitih izvora (zelenih i nezelenih), a zatim koriste načelo raspodjele kako bi energiju isporučenu unutar određenog ugovora proglasili zelenom energijom. Naravno, to je moguće samo ako se uzme u obzir ukupna ravnoteža izvora energije.

Slično tome, Daikin Applied Europe koristi mješavinu obnovljene i čiste radne tvari za punjenje novih rashladnih uređaja. Kao rezultat ovog pristupa, sljedeće palete proizvoda koji koriste scroll kompresore uključeni su u program „L∞P by Daikin“:

  • EWAT-B- zrakom hlađeni rashladni uređaji samo za hlađenje

  • EWYT-B- dizalice topline s izvorom zraka

  • EWAT-CZ zrakom hlađeni rashladni uređaji samo za hlađenje s Daikin inverterskim scroll kompresorima

  • EWYT-CZ dizalice topline s izvorom zraka s Daikin inverterskim scroll kompresorima

Obnovljena radna tvar i proces obnove

Sve počinje s povratom radne tvari (bilo R-134a ili R-32) iz zgrada putem mreže instalatera. Radna tvar se zatim obnavlja, što znači da se regenerira, vraćanjem svojih izvornih karakteristika i kvalitete kao što je gore navedeno.

Oporaba radne tvari definirana je kao obrada iskorištenih rashladnih plinova tako da mogu zadovoljiti specifikacije za ponovnu upotrebu*. Usluge obnove dizajnirane su s ciljem smanjenja utjecaja radnih tvari na okoliš, dopuštajući ponovnu upotrebu postojećih radnih tvari, čime se izbjegava potreba za proizvodnjom novih čistih radnih tvari*.

Obnovljena radna tvar jednostavno je rashladni plin dobiven i ponovno prerađen tako da može pružiti i odgovarati performansama i kvaliteti izvorne radne tvari. Ovaj aspekt osiguran je postupcima dobavljača tvrtke Daikin i odgovarajućim testiranjem opskrbe, koja ispunjava zahtjeve AHRI700 (čistoća>99,5%) i zatim je certificirana kao jednako dobra kao i izvorna radna tvar.

Daikin pristup kružnom gospodarstvu

Program „L∞P by Daikin“ ima za cilj stvaranje kružnog gospodarstva radnih tvari, podupiranje politike zaštite okoliša Daikin Industries za 2050., te izbjegavanje proizvodnje čistih radnih tvari uključujući R-134a, R-410A i R-32 tijekom godine za više od 400.000 kg.

Ova je inicijativa jedan od mnogih koraka koje tvrtka Daikin poduzima kako bi sektor HVAC (grijanje, ventilacija i klimatizacija) promicao ekološki održivijim.

Daikin Applied Europe, europsko sjedište za razvoj i proizvodnju HVAC tehnologija, potrudilo se osigurati opskrbu obnovljenim radnim tvarima R-134a i R-32. To je omogućilo proizvodima Daikin Applied R-134a i R-32 da budu dio programa „L∞P by Daikin“, baš kao i VRV-ovi koji koriste R-410A, koji su među prvim proizvodima bili dio ovog programa.

loop-by-daikin-710X355.png

Srodni članci