Skip to main content

U idućih sedam godina Daikin očekuje rast tržišta dizalica topline zrak-voda do 10 milijuna

Press release, ožujak 2023.

Do 2030. Daikin Europe očekuje rast tržišta do 14 milijuna sustava za grijanje, od čega će 10 milijuna biti dizalice topline zrak-voda. Kao proizvođač koji je rano usvojio tehnologiju dizalica topline i postao predvodnik u promociji dizalica topline kao održivog rješenja, Daikin je od 2006. u Europi postavio 1,2 milijuna dizalica topline zrak-voda i više je nego spreman suočiti se s povećanom potražnjom. 

Bruxelles, ožujak 2023. – na sajmu ISH 2023. Daikin pokazuje da će se njegova priča rasta nastaviti: tržišni lider u ovom segmentu predstavit će novi Daikin Altherma 4 2024. i kontinuirano će povećavati kapacitet proizvodnje sljedećih godina. Grupa ima snažno lokalno uporište u Europi, uz daljnje širenje kapaciteta lokalne proizvodnje i ulaganje u novi proizvodni pogon u Poljskoj, koji će postati njezin najveći u Europi.

Dizalica topline u 70 % europskih domova do 2030.

Države članice Europske unije sve više nastoje dekarbonizirati tržište grijanja. Tržište dizalica topline zrak-voda ravnomjerno je raslo od 2010. do 2020. Nakon predstavljanja Zelenog plana i pod utjecajem plana REPowerEU, trenutačno tržište dizalica topline poraslo je na 1,6 milijuna dizalica topline 2022. i nastavit će rasti do 3,5 milijuna, uz kontinuirani trend smanjenja upotrebe plina.

Zajedno s očekivanom povećanom stopom zamjene, Daikin očekuje da će europsko tržište grijanja porasti na 14 milijuna do 2030., od čega će 10 milijuna činiti dizalice topline zrak-voda To znači da će sedam od 10 sustava za grijanje biti dizalice topline. Trenutačno taj omjer iznosi dva od 10. 

Daikin je spreman za rastuće tržište grijanja 

Daikin je rano usvojio tehnologiju dizalica topline zrak-voda u Europi predstavljanjem dizalice topline Daikin Altherma 2006. Otada je predvodnik u promociji dizalica topline kao održivog rješenja, vodeći tržište prema obnovljivom grijanju. Kao ključni čimbenik za dizalice topline za novogradnju, Daikin je proširio svoj asortiman kako bi služio i tržištu zamjenskih dijelova. Rezultat su vodeći položaj na tržištu i 1,2 milijuna postavljenih dizalica topline diljem Europe.

Nastavlja se priča o rastu: Daikin u 2023. predstavlja dizalicu topline Daikin Altherma 3 R MT, a novi asortiman Daikin Altherma 4 planiran je za 2024. Novi dizajn vanjske jedinice i pametna funkcija upravljanja samo su neke od vrhunskih značajki ovih dizalica topline. Bit će u potpunosti razvijene i proizvedene u Europi, čime se osigurava maksimalna sloboda postavljanja. Ovi su proizvodi prezentirani na izložbenom prostoru Daikina tijekom sajma ISH 2023. 

Do 2025. Daikin će proširiti kapacitet proizvodnje zahvaljujući proširenju postojećih proizvodnih pogona u Belgiji, Češkoj i Njemačkoj. Osim toga, ostvareno je i znatno ulaganje u novi proizvodni pogon u Poljskoj, čije se otvorenje očekuje 2024. Od 2025. nadalje, proizvodni kapacitet samo ove tvornice bit će milijun dizalica topline godišnje, što će je činiti najvećim Daikin proizvodnim pogonom u Europi. 

 

Patrick Crombez, generalni direktor Odjela za grijanje i obnovljive izvore energije za Daikin Europe: „Ulaganje u proizvodni kapacitet u Europi najbolji je primjer Daikinove strategije blizine. Daikin je uvijek nastojao razvijati i proizvoditi svoje proizvode što je bliže moguće tržištu koje poslužuje. Lokalno smo prisutni u svim aspektima: imamo 13 proizvodnih pogona u Europi, 90 ureda, 3000 zaposlenika vama na usluzi svaki dan i 61 centar za obuku. Imamo centar za obuku u krugu od 200 km diljem Europe. To znači i da smo blizu svojim instalaterima: cilj nam je težiti većim standardima sigurnosti u industriji. Zato je Daikin predstavio mrežu „Stand by Me – Certified Partner“: novi europski program podrške i savjetovanja koji se nadograđuje na našu tradiciju snažne mreže visoko profesionalnih instalatera i tehničara diljem Europe.” 

Saznajte više o Daikinovoj temi „Feel Good Technology” tijekom ISH-a. Daikin Europe izlaže na sajmu ISH (štand E41, hala 12.0, sajmište Messe Frankfurt, Frankfurt na Majni) od 13. do 17. ožujka 2023.  

 
Copyright pictures: Daikin Europe
Daikin_ISH
Daikin_ISH
Daikin_ISH
Opće informacije
 
Daikin Airconditioning Central Europe
Tvrtka Daikin Airconditioning Central Europe osnovana je 1999. sa sjedištem u Beču u Austriji kao podružnica tvrtke Daikin Europe N.V. Portfelj tvrtke sastoji se od proizvoda i rješenja za grijanje, hlađenje, ventilaciju, klimatizaciju i rashladnu tehniku. Više od 560 zaposlenika i 2,500 partnera vodi naše prodajno-servisne usluge u 16 zemalja diljem srednje i istočne Europe u Austriji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Mađarskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Moldaviji, Poljskoj, Rumunjskoj, Srbiji, Slovačkoj i Sloveniji.
Daikin Europe N.V.
Daikin Europe N.V. podružnica je Daikin Industries Ltd. i vodeći snabdjevač tehnologije za grijanje, hlađenje, ventilaciju, pročišćavanje zraka i rashladnu tehniku. Kompanija dizajnira, proizvodi i prodaje širok portfolio opreme, kao i prilagođena rješenja za stambene, komercijalne i industrijske svrhe u Europi, na Bliskom istoku i u Africi. Danas Daikin Europe N.V. ima preko 12 000 zaposlenika u više od 65 entiteta. Ima 12 glavnih proizvodnih objekata smještenih u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Središte tvrtke Daikin Europe Group je u Belgiji, Ostend. Kompanija je osnovana 1972., a proizvodnja u Europi započela je 1973. godine.
Daikin Industries Ltd.
Daikin Industries Ltd. sa središtem u Osaki, Japan, zapošljava oko 89 000 ljudi širom svijeta i dosegao je prodaju od 23,7 milijardi eura u fiskalnoj godini 2021. (1. travnja 2021. – 31. ožujka 2022.). Kompanija je globalni tržišni lider kad su u pitanju dizalice topline i sustavi klima-uređaja, kao i filtriranje zraka. Daikin Industries Ltd. jedini je proizvođač klima-uređaja na svijetu koji u svojim pogonima razvija i proizvodi sve važne komponente poput rashladnih tvari, kompresora i elektronike.
 
Kontakt za medije
Doris Passler
Corporate Communications Central Europe
Daikin Airconditioning Central Europe HandelsgmbH
Lemböckgasse 59/1/1, 1230 Vienna, Austria
T: +43 (0) 664 24 56 444
M: passler.d@daikin.at

Saznajte više

 • ISH 2023

  Upoznajte Daikin dizalice topline nove generacije na međunarodnom sajmu ISH 2023

  Bruxelles, siječanj 2023. – Daikin Europe N.V. poziva vas da otkrijete dizalice topline zrak-voda nove generacije na sajmu ISH 2023, vodećem svjetskom sajmu sustava za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju. Serija Daikin Altherma 3, vodeća na tržištu, promijenila je standard za dizalice topline. #pr2231
 • Daikin Europe proširuje kapacitet proizvodnje dizalica topline u Češkoj

  Daikin Europe N.V. najavio je ulaganje od 50 milijuna eura u tvornicu dizalica topline u Brnu, u Češkoj. Time će dodatno pojačati svoj europski proizvodni kapacitet kako bi se zadovoljila rastuća potražnja za održivim rješenjima grijanja i pridonijelo prijeko potrebnoj energetskoj tranziciji. Peterostrukim povećanjem proizvodnog kapaciteta do 2025. želi se zadovoljiti rastuća potražnja za dizalicama topline na europskom tržištu. Najnovijim ulaganjem Daikin Europe u Daikin Device Czech Republic stvorit će se najmanje 500 novih radnih mjesta u regiji Brno, koja će biti popunjena prije 2025. #pr2225
 • emura

  Daikin - Klima uređaji su dizalice topline

  Klimatizacijski uređaji su dizalice topline. Kako klimatizacijski sustavi mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju potrošnje plina ove zime. #pr2226

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?