4 koraka kako bi grijanje postalo klimatski prihvatljivije

4 koraka kako bi grijanje postalo klimatski prihvatljivije

Saznajte više o Daikinovom doprinosu

 • Kako sustav grijanja u vašem domu može zaustaviti klimatske promjene?
 • Kako održiva rješenja mogu doprinijeti ambicioznim ciljevima smanjenja CO2 u Europi?
 • Koji su koraci potrebni za transformiranje industrije grijanja i izbjegavanje upotrebe fosilnih goriva poput ugljena i nafte?

Europska komisija nedavno je (travanj 2021.) postavila cilj smanjenja emisija CO2 s 40 % na 55 % do 2030. godine. Ovaj je sporazum važan korak prema europskom cilju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ambiciozan je, ali ostvariv cilj ako ga u potpunosti podržavaju politika, industrija i potrošači. Ostvarenju ove strategije može značajno doprinijeti održiviji sektor grijanja. Daikin je spreman doprinijeti europskom valu obnove ekološkim rješenjima, a posebice svojim tehnologijama dizalica topline.

ISH Digital 2021. – webinar: Spremni za val obnove – dizalica topline u svakom domu (Hervé Pierret, Daikin)

Prednosti dizalica topline

Kakav je potencijal dizalica topline danas?

Dizalice topline počinju igrati presudnu ulogu u dekarbonizaciji Europe, a na određenim područjima već je primijećena velika stopa primjene ove tehnologije.

 • Ovo ekološki prihvatljivo rješenje standardni je sustav grijanja u Švedskoj1
 • U nekim europskim zemljama2 dizalice topline predstavljaju 50 % tržišnog udjela u novogradnji
 • Dizalice topline također su već desetljećima dokazano rješenje u obnovi kuća
 • Učinkovitost dizalica topline i dalje raste

Prema nedavnoj studiji3, u kojoj je praćen veliki broj dizalica topline koje su korištene u projektima obnove, u posljednjih 10 godina izmjereno je sezonsko poboljšanje učinkovitosti od 20 – 25 %. Vlasnici domova mogu uživati u dizalicama topline bez zamjene postojećih radijatora. Poboljšanje izolacije tijekom obnove je korisno, ali nije obvezno.

Podaci za nadzor dizalica topline u projektima obnove
1  Međunarodna agencija za energiju, profil države – Švedska, pristupljeno 14. rujna 2020., https://www.iea.org/countries/sweden
2  Vodik u energetskom sustavu budućnosti: fokus na toplinu u zgradama, pristupljeno 10. svibnja 2021., 
https://www.iee.fraunhofer.de/content/dam/iee/energiesystemtechnik/en/documents/Studies-Reports/FraunhoferIEE_Study_H2_Heat_in_Buildings_final_EN_20200619.pdf
3 Koliko dobro funkcioniraju dizalice topline u postojećim zgradama?

4 koraka za dekarbonizaciju rezidencijalnog grijanja

4 koraka za dekarbonizaciju rezidencijalnog grijanja

1. Jačanje regulative o korištenju energije u novogradnji

Prema Direktivi o energetskim svojstvima zgrada (EPBD), države članice EU-a već su uvele mjere kako bi osigurale da novoizgrađene kuće i stanovi imaju smanjene emisije ugljika.

To se postiže:

 • poboljšanom ovojnicom zgrade i
 • obveznim korištenjem obnovljive energije

Daikin procjenjuje da dizalice topline već ostvaruju do 50 % tržišnog udjela u novim kućama (za jednu obitelj). Međutim, još uvijek postoji potreba za postupnim ukidanjem zagađujućih sustava grijanja na tržištu.

Od siječnja 2020. Austrija više ne dopušta ugradnju kotlova na bazi nafte u nove domove, a novoizgrađene kuće se u Nizozemskoj od 2020. godine ne priključuju na plinsku mrežu. Velika Britanija također je najavila da će do 2025. godine svim novim domovima biti zabranjeno postavljanje kotlova na plin i naftu, a umjesto toga grijat će se niskougljičnim alternativama.

Pogodnosti hidroničkih dizalica topline

Značajna dodatna pogodnost hidroničkih dizalica topline jest mogućnost njihovog korištenja za hlađenje jednako kao i za grijanje, što sve češće postaje zahtjev potrošača.

To je dijelom zbog učinka klimatskih promjena, ali i zbog veće razine izolacije u novoizgrađenim kućama. U standardnoj postavci kada se postavlja kotao, potrebno je postaviti drugi HVAC sustav i za hlađenje. Reverzibilna hidronička dizalica topline osigurava grijanje i hlađenje u jednom sustavu, čime se ostvaruje korist od jedne investicije.

1. Postrožiti regulativu u novogradnji

2. Povećanje postotka zamjene starih uređaja

Stopa zamjene mora se udvostručiti s 1 % na 2 % do 2030. godine jer će zamjena starih sustava energetski učinkovitijim sustavima prirodno dovesti do smanjenja emisija.

Građani EU-a moraju biti motivirani na odabir rješenja iz obnovljivih izvora tako da im se pokažu razumljivi razlozi zašto su obnovljivi izvori energije u grijanju, poput dizalica topline, učinkovita, isplativa i pouzdana rješenja.

U Srednjoj i Istočnoj Europi vlasnicima domova nude se atraktivni poticaji i subvencije za nadogradnju njihovih sustava grijanja i/ili izgradnju domova s dizalicama topline.

 • Austrija: Poticaj za obnovu grijanja kod zamjene postojećeg sustava grijanja na naftu ili plin dizalicom topline
 • Bugarska: Krediti i poticaji za ulaganja putem lokalnih banaka koje sudjeluju u programu za poboljšanje energetske učinkovitosti domova
 • Mađarska: Subvencija za obnovu domova, uključujući obnovu grijanja s dizalicama topline
 • Republika Češka: Fond usmjeren na uštedu energije u obiteljskim kućama i stambenim zgradama, uključujući dizalicu topline (novogradnja i obnova)
 • Hrvatska: Poticaj nakon dokaza o 60 %-tnom poboljšanju energetske učinkovitosti, usmjeren na obnovu domova uključujući primjenu dizalica topline
 • Rumunjska: Poticaj za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora
 • Srbija, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija: Otplata kredita za obnovu kuća, uključujući primjenu dizalica topline.
 • Slovačka: Poticaj za poboljšanje sustava grijanja obnovljivim izvorom energije ili ugradnjom generatora obnovljive energijer
 • Slovenija: Poticaj za ekološki prihvatljiva ulaganja u obnovu kuća, uključujući primjenu dizalica topline.

 

2. Povećati postotak zamjene starih uređaja

3. Ukidanje subvencija za uređaje s fosilnim gorivima

Zbog izravnih ili neizravnih poticaja kotlovi na naftu ili plin danas su još uvijek jeftiniji od dizalica topline.

Također, razlika između cijena električne energije i plina u mnogim zemljama članicama EU-a previsoka je da bi dizalice topline bile dostupne svim građanima EU-a. Ravnopravni su uvjeti potrebni i za obnovljive tehnologije.

Kratkoročno, vladini poticaji mogu pomoći ubrzati prijelaz na ugljično neutralno grijanje i učiniti dizalice topline dostupnima svim Europljanima. No, dugoročno gledano, samo uravnoteženije cijene energije i ispravni pokazatelji energetske i ugljične učinkovitosti zgrada motivirat će krajnje potrošače na ulaganje u energetski učinkovite tehnologije.

3. Ukinuti subvencije za uređaje s fosilnim gorivima

4. Obnovljivi izvori kao standard u zamjeni izvora grijanja

Obnovljivo grijanje putem dizalica topline predstavlja samo 10 % svih sustava grijanja koji se godišnje instaliraju u Europi1.

To se oštro suprotstavlja ambicioznom cilju Europske komisije za 2030. godinu: 40 % udjela obnovljivih izvora energije u grijanju i hlađenju2.

Stoga, pretvorba grijanja stambenih zgrada mora postati zajednički napor politike, HVAC-R industrije, građevinskog sektora i na kraju, ali ništa manje važno, potrošača.

Daikin snažno ulaže u dizajn i tehnologiju dizalica topline, što ih čini sve sposobnijima za postizanje visoke učinkovitosti, čak i pri nižim vanjskim temperaturama. Dizalice topline postat će stoga odabrani ekološki prihvatljiv sustav grijanja ne samo za jednoobiteljske ili višeobiteljske kuće već i za manje i veće poslovne zgrade ili industrijsku primjenu. Olakšavanje instalacije što je više moguće promišljenim dizajnom dodatna je prednost Daikin rješenja.

1Izvještaj o tržištu – EHPA, https://www.ehpa.org/market-data/
2State of the Union, Heating and cooling renewable systems penetration, consulted 05 May 2021, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1598
4. Obnovljivi izvori postaju standard u zamjeni izvora grijanja

Saznajte više o Europskom zelenom planu:

Obnovite dom s Daikinom:

Otkrijte naša rješenja za grijanje

Posjetite naš blog