Skip to main content

4 koraka kako bi grijanje postalo klimatski prihvatljivije

Saznajte više o Daikinovom doprinosu

 • Kako sustav grijanja u vašem domu može zaustaviti klimatske promjene?
 • Kako održiva rješenja mogu doprinijeti ambicioznim ciljevima smanjenja CO2 u Europi?
 • Koji su koraci potrebni za transformiranje industrije grijanja i izbjegavanje upotrebe fosilnih goriva poput ugljena i nafte?

Europska komisija nedavno je (travanj 2021.) postavila cilj smanjenja emisija CO2 s 40 % na 55 % do 2030. godine. Ovaj je sporazum važan korak prema europskom cilju klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ambiciozan je, ali ostvariv cilj ako ga u potpunosti podržavaju politika, industrija i potrošači. Ostvarenju ove strategije može značajno doprinijeti održiviji sektor grijanja. Daikin je spreman doprinijeti europskom valu obnove ekološkim rješenjima, a posebice svojim tehnologijama dizalica topline.

ISH Digital 2021. – webinar: Spremni za val obnove – dizalica topline u svakom domu (Hervé Pierret, Daikin)

Prednosti dizalica topline

Kakav je potencijal dizalica topline danas?

 • Ovo ekološki prihvatljivo rješenje standardni je sustav grijanja u Švedskoj1
 • U nekim europskim zemljama2 dizalice topline predstavljaju 50 % tržišnog udjela u novogradnji
 • Dizalice topline također su već desetljećima dokazano rješenje u obnovi kuća
 • Učinkovitost dizalica topline i dalje raste

Prema nedavnoj studiji3, u kojoj je praćen veliki broj dizalica topline koje su korištene u projektima obnove, u posljednjih 10 godina izmjereno je sezonsko poboljšanje učinkovitosti od 20 – 25 %. Vlasnici domova mogu uživati u dizalicama topline bez zamjene postojećih radijatora. Poboljšanje izolacije tijekom obnove je korisno, ali nije obvezno.

Podaci za nadzor dizalica topline u projektima obnove
1  Međunarodna agencija za energiju, profil države – Švedska, pristupljeno 14. rujna 2020., https://www.iea.org/countries/sweden
2  Vodik u energetskom sustavu budućnosti: fokus na toplinu u zgradama, pristupljeno 10. svibnja 2021., 
https://www.iee.fraunhofer.de/content/dam/iee/energiesystemtechnik/en/documents/Studies-Reports/FraunhoferIEE_Study_H2_Heat_in_Buildings_final_EN_20200619.pdf
3 Koliko dobro funkcioniraju dizalice topline u postojećim zgradama?

4 koraka za dekarbonizaciju rezidencijalnog grijanja

4 koraka za dekarbonizaciju rezidencijalnog grijanja

Prema Direktivi o energetskim svojstvima zgrada (EPBD), države članice EU-a već su uvele mjere kako bi osigurale da novoizgrađene kuće i stanovi imaju smanjene emisije ugljika.

To se postiže:

 • poboljšanom ovojnicom zgrade i
 • obveznim korištenjem obnovljive energije

Daikin procjenjuje da dizalice topline već ostvaruju do 50 % tržišnog udjela u novim kućama (za jednu obitelj). Međutim, još uvijek postoji potreba za postupnim ukidanjem zagađujućih sustava grijanja na tržištu.

Od siječnja 2020. Austrija više ne dopušta ugradnju kotlova na bazi nafte u nove domove, a novoizgrađene kuće se u Nizozemskoj od 2020. godine ne priključuju na plinsku mrežu. Velika Britanija također je najavila da će do 2025. godine svim novim domovima biti zabranjeno postavljanje kotlova na plin i naftu, a umjesto toga grijat će se niskougljičnim alternativama.

Pogodnosti hidroničkih dizalica topline

Značajna dodatna pogodnost hidroničkih dizalica topline jest mogućnost njihovog korištenja za hlađenje jednako kao i za grijanje, što sve češće postaje zahtjev potrošača.

To je dijelom zbog učinka klimatskih promjena, ali i zbog veće razine izolacije u novoizgrađenim kućama. U standardnoj postavci kada se postavlja kotao, potrebno je postaviti drugi HVAC sustav i za hlađenje. Reverzibilna hidronička dizalica topline osigurava grijanje i hlađenje u jednom sustavu, čime se ostvaruje korist od jedne investicije.

1. Postrožiti regulativu u novogradnji

Stopa zamjene mora se udvostručiti s 1 % na 2 % do 2030. godine jer će zamjena starih sustava energetski učinkovitijim sustavima prirodno dovesti do smanjenja emisija.

Građani EU-a moraju biti motivirani na odabir rješenja iz obnovljivih izvora tako da im se pokažu razumljivi razlozi zašto su obnovljivi izvori energije u grijanju, poput dizalica topline, učinkovita, isplativa i pouzdana rješenja.

U Srednjoj i Istočnoj Europi vlasnicima domova nude se atraktivni poticaji i subvencije za nadogradnju njihovih sustava grijanja i/ili izgradnju domova s dizalicama topline.

 • Austrija: Poticaj za obnovu grijanja kod zamjene postojećeg sustava grijanja na naftu ili plin dizalicom topline
 • Bugarska: Krediti i poticaji za ulaganja putem lokalnih banaka koje sudjeluju u programu za poboljšanje energetske učinkovitosti domova
 • Mađarska: Subvencija za obnovu domova, uključujući obnovu grijanja s dizalicama topline
 • Republika Češka: Fond usmjeren na uštedu energije u obiteljskim kućama i stambenim zgradama, uključujući dizalicu topline (novogradnja i obnova)
 • Hrvatska: Poticaj nakon dokaza o 60 %-tnom poboljšanju energetske učinkovitosti, usmjeren na obnovu domova uključujući primjenu dizalica topline
 • Rumunjska: Poticaj za povećanje energetske učinkovitosti i smanjenje emisija stakleničkih plinova smanjenjem potrošnje energije i korištenjem obnovljivih izvora
 • Srbija, Albanija, Kosovo, Sjeverna Makedonija: Otplata kredita za obnovu kuća, uključujući primjenu dizalica topline.
 • Slovačka: Poticaj za poboljšanje sustava grijanja obnovljivim izvorom energije ili ugradnjom generatora obnovljive energijer
 • Slovenija: Poticaj za ekološki prihvatljiva ulaganja u obnovu kuća, uključujući primjenu dizalica topline.

 

2. Povećati postotak zamjene starih uređaja

Zbog izravnih ili neizravnih poticaja kotlovi na naftu ili plin danas su još uvijek jeftiniji od dizalica topline.

Također, razlika između cijena električne energije i plina u mnogim zemljama članicama EU-a previsoka je da bi dizalice topline bile dostupne svim građanima EU-a. Ravnopravni su uvjeti potrebni i za obnovljive tehnologije.

Kratkoročno, vladini poticaji mogu pomoći ubrzati prijelaz na ugljično neutralno grijanje i učiniti dizalice topline dostupnima svim Europljanima. No, dugoročno gledano, samo uravnoteženije cijene energije i ispravni pokazatelji energetske i ugljične učinkovitosti zgrada motivirat će krajnje potrošače na ulaganje u energetski učinkovite tehnologije.

3. Ukinuti subvencije za uređaje s fosilnim gorivima

Obnovljivo grijanje putem dizalica topline predstavlja samo 10 % svih sustava grijanja koji se godišnje instaliraju u Europi1.

To se oštro suprotstavlja ambicioznom cilju Europske komisije za 2030. godinu: 40 % udjela obnovljivih izvora energije u grijanju i hlađenju2.

Stoga, pretvorba grijanja stambenih zgrada mora postati zajednički napor politike, HVAC-R industrije, građevinskog sektora i na kraju, ali ništa manje važno, potrošača.

Daikin snažno ulaže u dizajn i tehnologiju dizalica topline, što ih čini sve sposobnijima za postizanje visoke učinkovitosti, čak i pri nižim vanjskim temperaturama. Dizalice topline postat će stoga odabrani ekološki prihvatljiv sustav grijanja ne samo za jednoobiteljske ili višeobiteljske kuće već i za manje i veće poslovne zgrade ili industrijsku primjenu. Olakšavanje instalacije što je više moguće promišljenim dizajnom dodatna je prednost Daikin rješenja.

1Izvještaj o tržištu – EHPA, https://www.ehpa.org/market-data/
2State of the Union, Heating and cooling renewable systems penetration, consulted 05 May 2021, https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1598
4. Obnovljivi izvori postaju standard u zamjeni izvora grijanja

Saznajte više o Europskom zelenom planu:

Obnovite dom s Daikinom:

Otkrijte naša rješenja za grijanje

Posjetite naš blog