Skip to main content

Kvaliteta unutarnjeg zraka

Institut Pasteur de Lille potvrdio je djelotvornost Daikin pročistača protiv respiratornih virusa

Bruxelles, 7. srpnja 2021. 

Ugledni francuski laboratorij Institut Pasteur de Lille utvrdio je na temelju provedenih ispitivanja da Daikin asortiman pročistača zraka uklanja više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta*.

 

  • Ispitivanja provedena u laboratorijima Instituta Pasteur de Lille pokazala su da Daikin pročistači zraka uklanjaju više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minute. Taj virus pripada istoj porodici kao i virus SARS-CoV-2, tj. koronavirus koji je uzrokovao pandemiju COVID-19.
  • Procijenjeno je i da uređaji uklanjaju 99,93 % virusa H1N1 u 2,5 minute. Riječ je o virusu koji uzrokuje gripu.
  • Iz toga slijedi da Daikin pročistači zraka mogu poslužiti kao dodatna mjera u borbi protiv respiratornih bolesti. Kompaktni plug-and-play pročistač može u velikoj mjeri pridonijeti smanjenju rizika od prijenosa respiratornih virusa.
  • Ovo priznanje predstavlja ključni trenutak za Daikin kao ključnog aktera u području pročišćavanja zraka u zemljama Europe, Bliskog istoka i Afrike.

 

Ispitana djelotvornost protiv koronavirusa

 

Kao stručnjak u upravljanju kvalitetom zraka s više od 45 godina iskustva, Daikin svoju misiju vidi u pružanju inovativnih rješenja. Patentirana Daikin tehnologija pročišćavanja zraka, koja se primjenjuje i u drugim Daikin uređajima, odavno je dokazala svoju djelotvornost u borbi protiv onečišćenja zraka te sezonskih alergija i virusa.

Kako bi dokazala tvrdnje o učinkovitosti svoje tehnologije, tvrtka Daikin Europe N.V. povjerila je francuskom laboratoriju Institut Pasteur de Lille zadatak da ispita rad pročistača zraka. Sada je i službeno potvrđeno da Daikin uređaji uklanjaju više od 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minute. Riječ je o važnom postignuću.

Institut Pasteur de Lille za ispitivanje je upotrijebio virus HCoV-229E, to jest koronavirus koji je vrlo blizak virusu SARS-CoV-2. Virus SARS-CoV-2 nije se upotrebljavao u okviru ispitivanja iz sigurnosnih razloga. Činjenica da su ta dva virusa iz iste porodice snažna je naznaka da Daikin pročistači mogu biti važno sredstvo u smanjenju rizika od prijenosa virusa i pridonošenju suzbijanju pandemije COVID-19.

Učinkovitost Daikin pročistača zraka postiže se kombinacijom visokoučinkovitog elektrostatičkog HEPA filtera koji hvata virus i patentirane Flash Streamer tehnologije koja svojim snažnim djelovanjem taj virus uništava.

Institut je ispitao djelotvornost pročistača zraka i u pogledu virusa H1N1, koji uzrokuje sezonsku gripu. Institut Pasteur de Lille u jednakim je uvjetima ispitivanja na temelju svojeg istraživanja zaključio da Daikin pročistači zraka uklanjaju više od 99,93 % virusa H1N1 u 2,5 minute čime je dokazano da su ti uređaji iznimno djelotvorni i u suzbijanju gripe.

 

 

Pročišćavanje zraka i ventilacija ključni su za zdravlje u zatvorenim prostorima

 

Daikin pročistači zraka služe za pročišćavanje zraka u zatvorenim prostorima na način da zrak cirkulira u jedinici, a nakon toga prolazi kroz brojne filtre pri čemu na njega djeluju tehnologije pročišćavanja. Jedinice se uglavnom upotrebljavaju u stambenim prostorima, manjim uredima, maloprodajnim trgovinama, učionicama, čekaonicama u zdravstvenim ustanovama i liječničkim ordinacijama. Protok zraka u Daikin pročistaču iznosi otprilike 330 m³/sat, što znači da volumen zraka u prostoriji prosječne veličine prolazi kroz jedinicu nekoliko puta u satu.

G. Olivier Luminati, voditelj projekta u području ventilacije i pročišćavanja zraka, koji je blisko surađivao s Institutom Pasteur de Lille u okviru projekta ispitivanja Daikin proizvoda, ističe: „Rezultati ispitivanja sjajna su vijest za cijelo društvo. Sada kad se svi pripremaju na povratak u ured i u normalan život, u mogućnosti smo stvoriti sigurnije uvjete za to. Nastojanja tvrtke Daikin da osigura zdravo okruženje u zatvorenim prostorima dovela su do stvaranja širokog portfelja proizvoda za filtriranje i pročišćavanje zraka. Tim se tehnologijama služimo u izradi rješenja za klimatizaciju, grijanje i ventilaciju za primjenu u malim i velikim zgradama. U načelu možemo pomoći svakome tko želi osigurati čist i svjež zrak u zatvorenom prostoru da pronađe pravo rješenje”.

Kvaliteta zraka u zatvorenim prostorima ima velik utjecaj na učinkovitost i dobrobit ljudi. Brojni čimbenici utječu na kvalitetu zraka, na primjer čestice PM2,5, alergeni, vlažnost zraka itd. Daikin je taj problem odavno prepoznao te je svoj prvi pročistač zraka plasirao na tržište u Japanu 1975.g. Anthony Dimou, glavni direktor poslovanja u Daikinu za područje pročišćavanja zraka u EMEA regiji izjavljuje: „Rezultati Instituta Pasteur de Lille prijelomna su točka za nas i za cijelo društvo. Siguran sam da za EMEA regiju Daikin može postati predvodnik u upravljanju kvalitetom zraka u zatvorenim prostorima.”

 

* Detaljni rezultati ispitivanja prema vrsti pročistača zraka marke Daikin:

 

  • Daikin uređaj MCK55WVM (komercijalnog naziva MCK55W), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,996 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka). Ljudski koronavirus HCoV-229E razlikuje se od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, ali pripada istoj porodici koronavirusa.”
  • Daikin uređaj MC55WVM (komercijalnog naziva MC55W/VB), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,98 % ljudskog koronavirusa HCoV-229E u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 1,4 m³, bez izmjene zraka). Ljudski koronavirus HCoV-229E razlikuje se od virusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje bolest COVID-19, ali pripada istoj porodici koronavirusa.”
  • Daikin uređaj MCK55WVM (komercijalnog naziva MCK55W), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,986 % podtipa H1N1 virusa gripe A u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka).”
  • Daikin uređaj MC55WVM (komercijalnih naziva MC55W/VB), koji je ispitao Institut Pasteur de Lille, uklanja 99,93 % podtipa H1N1 virusa gripe A u 2,5 minuta pri najjačoj brzini u laboratorijskim uvjetima (hermetička komora unutarnjeg volumena od 0,47 m³, bez izmjene zraka).
Anthony Dimou, glavni direktor poslovanja u Daikinu za područje pročišćavanja zraka u EMEA regiji

 

Više informacija:

Daikin inovacije o kvaliteti zraka u zatvorenim prostorima

Daikin uređaji za pročišćavanje zraka

Daikin patent - Flash Streamer tehnologija

Institut Pasteur de Lille

 

Copyrights Pictures: Daikin Europe N.V.

 

Ukratko o Daikinu

Brinemo o kvaliteti zraka. Na temelju višegodišnjeg iskustva u području klimatizacije i naše strasti prema inovativnim tehnologijama nastojimo osigurati najbolju kvalitetu zraka za sve. To želimo ostvariti na način da istodobno skrbimo za okoliš i štitimo buduće generacije. Daikin namjerava do 2050. postići ugljičnu neutralnost u okviru svih svojih djelovanja te proizvoda i rješenja koje stavlja na tržište. To je misija tvrtke Daikin.

Daikin Europe N.V.

Daikin Europe N.V. društvo je kći društva Daikin Industries Ltd. i važan europski proizvođač klimatizacijskih sustava, dizalica topline, pročistača zraka i rashladne tehnike, te zapošljava oko 13.000 radnika u 24 povezana društva u EMEA regiji. Vlasnik je 14 velikih proizvodnih postrojenja u Belgiji, Češkoj, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Austriji i Ujedinjenom Kraljevstvu. Sjedište Grupe Daikin Europe nalazi se u Belgiji, a urede ima u Oostendeu, Gentu i Bruxellesu. Društvo je osnovano 1973. Daikin na belgijskom državnom području zapošljava 2.171 radnika.

Predvodnik na tržištu za tehnologiju dizalica topline u Europi

S više od 90 godina iskustva u industriji grijanja i klimatizacije, Daikin je predvodnik na tržištu za tehnologiju dizalica topline. Daikin je poznat po sustavu Daikin VRV za komercijalnu upotrebu i seriji proizvoda Daikin Altherma za stambene sustave grijanja. Više od 85 % uređaja namijenjenih za europsko tržište proizvodi se u Europi.

Pružatelj cjelovitih rješenja za sustav HVAC i hlađenje

Zahvaljujući širokom portfelju proizvoda, Daikin osigurava rješenja prilagođena potrebama svih kupaca za sustave grijanja, ventilacije i klimatizacije (HVAC), pročišćavanja zraka i hlađenja. Daikin je posljednjih godina nadopunio svoj portfelj proizvoda i uvelike pojačao svoju prisutnost na europskom tržištu za tehnologiju dizalica topline te komercijalno i industrijsko hlađenje. Društvo Daikin Europe N.V. je 2016. preuzelo društvo Zanotti S.p.A., talijanskog proizvođača uređaja za industrijsko hlađenje i rashladnih uređaja za prijevoz. Grupi se u veljači 2018. pridružilo društvo Tewis Smart Systems S.L. Tewis je jedno od vodećih poduzeća u Španjolskoj koja nude standardizirana rješenja za hlađenje i rješenja za hlađenje prilagođena kupcu, uključujući rješenja u pogledu CO2. Daikin Europe N.V. početkom 2019. preuzeo je austrijsko poduzeće za rashladne sustave AHT.

Više o društvu Daikin Industries Ltd.

Društvo Daikin Industries Ltd., sa sjedištem u Osaki, Japanu, zapošljava oko 80.000 radnika diljem svijeta te je u financijskoj godini 2020. (travanj 20.–ožujak 21.) ostvarilo prodaju u vrijednosti od oko 18,45 milijarde EUR. Riječ je o svjetskom predvodniku na tržištu dizalica topline i klimatizacijskih sustava te sustava za filtriranje zraka. Daikin Industries Ltd. jedini je proizvođač klimatizacijskih sustava u svijetu s internom izradom i proizvodnjom svih važnih sastavnih dijelova kao što su rashladna sredstva, kompresori i elektronika.

 

Više informacija možete pronaći na www.daikin.eu i www.daikin.com.

 

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?