Što je sezonska učinkovitost (SCOP i SEER)

Sezonska učinkovitost

Sezonska učinkovitost predstavlja novu mjeru za pravu energetsku učinkovitost tehnologije grijanja i hlađenja, tijekom cijele godine. Ta nova mjera pruža realan uvid u energetsku učinkovitost i utjecaj na okoliš određenog sustava.

Novi način ocjenjivanja sezonske učinkovitosti potiče direktiva Europske unije o energetskim proizvodima (takozvana direktiva o ekološkoj izvedbi) koja određuje minimalne zahtjeve direktive o ekološkoj izvedbi koje proizvođači moraju ugraditi u svoje proizvode koji koriste energiju.

 

Sezonska učinkovitost traži novi sustav ocjenjivanja uređaja za grijanje i hlađenje kojeg će koristiti svi proizvođači. To su:

  • Faktor sezonske energetske učinkovitosti (SEER) hlađenja
  • Sezonski koeficijent učinkovitosti (SCOP) grijanja

 

Nove sezonske ocjene

Nove sezonske ocjene pokazatelj su istinske potrošnje energije dizalice topline u ovisnosti o njenoj energetskoj učinkovitosti tijekom cijele godine. SEER i SCOP mjere godišnju potrošnju energije i efikasnost u tipičnoj svakodnevnoj upotrebi. U dužim periodima oni u obzir uzimaju fluktuacije u temperaturi i periodima mirovanja i daju jasnu indikaciju tipične energetske efikasnosti u cijeloj sezoni grijanja i hlađenja.

Daikin proizvodi usklađeni su s direktivom ErP jer su projektirani tako da budu sezonski učinkoviti. Daikin ima cijeli asortiman klimatizacijskih proizvoda optimiziranih za novi sustav ocjenjivanja sezonske učinkovitosti.