Možete li se razboljeti od klimatizacije?

Razboljeti se možete samo od loše održavanog klimatizacijskog sustava. Dobro održavani klimatizacijski sustav samo može doprinijeti zdravijoj okolini.

Vlažnost
Smanjuje se razvoj grinja prašine i plijesni jer iste utječu na razinu vlage u zraku. Klimatizacijom se održava vlažnost u rasponu 40 - 60%, što je dobra stvar za osobe s alergijama.

Ventilacija
U klimatizacijski sustav može biti uklopljena ventilacija. Mehanička ventilacija sve je važnija zbog načina na koji se u današnje vrijeme grade kuće. Isporuka svježeg zraka sprječava pojavu sindroma bolesne zgrade.

Filtriranje
Sve jedinice su opremljene filtrom. Vrsta filtra ovisi o vrsti sustava i potrebama kupca. Učinkovitost filtra očituje se u hvatanju prašine i čestica sitne prašine i polena, bakterija, virusa, neugodnih mirisa, čak i mikroba i dima.
Nužno je zamijeniti filtre nakon zadanog razdoblja. Ako filtre prekasno zamijenite, postoji opasnost da prezasićeni filtri počnu raspršivati bakterije, a ne ih hvatati.

Strujanje zraka
Ako je oprema pravilno odabrana, neće biti strujanja zraka. To je posao stručnjaka, a treba ga izračunati instalater. Sustav s preslabim učinom neće moći dosegnuti željenu temperaturu. Sustav s prejakim učinom stvarat će strujanja zraka i dolazit će do kolebanja temperature.