Skip to main content

Naš savjet br. 1 kako da uklonite statički elektricitet u svom domu

Bilo da vam se kosa lijepi za lice, sitni izboji svaki put kada nešto podignete ili pucketanje kada se dva predmeta dodiruju: statički elektricitet je uobičajena pojava koja može uzrokovati ozbiljnu nelagodu. U industrijskim primjenama može čak dovesti do velikih kvarova. Želite ukloniti prekomjerni statički elektricitet u svom domu? Rješenje je jednostavno.

Kako nastaje statički elektricitet?

Statički elektricitet je rezultat neravnoteže između negativnih i pozitivnih naboja u objektu. Ti se naboji mogu nakupljati na površini objekta sve dok ne pronađu način da se oslobode ili isprazne. Na primjer, ako trljate cipele o tepih, vaše tijelo skuplja dodatne elektrone. Potresi koje osjetite kada dodirnete nešto ili nekoga odmah nakon toga posljedica su otpuštanja viška elektrona iz vas u predmet ili drugu osobu.

Koju ulogu igra relativna vlažnost zraka?

Jeste li ikada primijetili kako se statički elektricitet brže nakuplja kada je zrak suši? To je zato što na statički elektricitet izravno utječe relativna vlažnost u vašem domu. Vlaga u zraku je prirodni vodič, uzemljuje svaki potencijalni statički naboj i tako razgrađuje statički elektricitet. Relativna vlažnost zraka mora biti ispod 40% da bi se stvorio statički naboj. Razina relativne vlažnosti od 40 do 60% i dalje će omogućiti nakupljanje, ali na značajno smanjenoj razini, a razine iznad 55% relativne vlažnosti nikada neće doživjeti statično nakupljanje. Drugim riječima: održavanje relativne vlage u vašem domu iznad 40% pomoći će statičkim nabojima u zemlji i smanjiti prekomjerni statički elektricitet, dok će održavanje iznad 55% u potpunosti eliminirati statičke naboje – stvarajući savršeno okruženje za ugodan život.

Kako mogu smanjiti statički elektricitet u svom domu?

Održavanje relativne vlažnosti u vašem domu iznad 40% pomoći će u smanjenju prekomjernog statičkog elektriciteta. Kako biste dosljedno kontrolirali razinu vlažnosti u vašem domu, dobra ideja može biti ugrađivanje ovlaživača koji isparava. Daikin pročistač zraka s funkcijom ovlaživanja, na primjer, može kontrolirati i mjeriti vlažnost kroz pročistač zraka dok unosi vlagu u zrak kada je previše suh, održavajući zdravu, odgovarajuću razinu vlažnosti u prostoriji. Štoviše, Daikin pročistači zraka održavaju zrak zdravim i svježim tako što razgrađuju alergene, eliminiraju bakterije i uklanjaju neugodne mirise, osiguravajući svježije, zdravije i udobnije kućno okruženje, a istovremeno upravljaju razinama vlage i drže pod kontrolom statički elektricitet.

PRO SAVJET

Imate problema s kontrolom relativne vlage i statičkog elektriciteta u svom domu? Pokušajte smanjiti broj strojeva za proizvodnju topline i ukloniti tepihe.

Istražite našu paletu pročistača zraka s funkcijom ovlaživanja

Investirajte u svježiju, zdraviju i ugodniju unutarnju klimu bez statičkog elektriciteta: otkrijte naš cijeli asortiman pročistača zraka s ugrađenim ovlaživačima.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?