Skip to main content

Kako znati je li kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru dobra?

Kvaliteta unutarnjeg i vanjskog zraka jednako je važna. Ali zrak u našem domu možda nije tako dobar kao što zamišljamo. Što možemo učiniti vezano za to?

kvaliteta zraka

Ne možemo živjeti bez čistog zraka. Kvaliteta vanjskog zraka stoga je već neko vrijeme predmet posebne pažnje. I to je sasvim točno. Ali kvaliteta zraka u našim domovima jednako je važna! A zrak u našem domu možda nije tako dobar kao što mislimo. Kako bi ti znali? I što se može učiniti da se to riješi?

Provodite li puno vremena u zatvorenom prostoru?

To je slučaj svih nas. Osobito u usporedbi s prije nekoliko desetljeća, kada smo radili vani u polju, a djeca su se još uvijek većinu vremena igrala na ulici. Ili u usporedbi s nekim zemljama koje uživaju u toplijoj klimi u kojoj ljudi provode više vremena na otvorenom. U prosjeku do 80% vremena provodimo u zatvorenom prostoru: u uredu, u supermarketu, u teretani, kod kuće itd.

Što je s našom unutarnjom klimom?

Unutarnja klima određuje način na koji se osjećamo kod kuće. A kvaliteta zraka igra veliku ulogu u tome. U svim prostorijama u kojima nema prirodne ventilacije zrak može biti onečišćen. A onečišćenje zraka je često 10 puta veće u zatvorenom nego na otvorenom. Međutim, da bismo pažljivo i točno izmjerili kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru, moramo pozvati stručnjake. Ali možete napraviti razumnu procjenu sa samo nekoliko stvari.

Što utječe na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru?

Na kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru utječe nekoliko faktora. Konkretno, ventilacija, vlažnost i temperatura. Kao i razne aktivnosti koje poduzimate svaki dan, kao što su kuhanje, kupanje ili tuširanje, pranje rublja i, da, čak i samo disanje. Ili prema materijalima od kojih je izgrađen vaš dom, kako grijete svoj dom, koliko kućnih ljubimaca i biljaka posjedujete, proizvoda za čišćenje koje koristite itd. Slično tome, prisutnost pušača je još jedan važan čimbenik. Duhanski dim je vrlo štetan jer sadrži ne manje od 4000 finih, plinovitih čestica.

Loša kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru je loša za vaše zdravlje

Loša kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru može imati štetne zdravstvene posljedice. Simptomi su u početku često nejasni i narušavaju svakodnevnu dobrobit: ne osjećate se dobro u svojoj koži, osjećate se više pod stresom, imate poteškoća s koncentracijom, nedostaje vam energije...

Ali loša kvaliteta zraka također može dovesti do izraženijih problema:

  • glavobolje
  • vrtoglavice
  • mučnine
  • produljenim simptomima sličnih gripi
  • gušenja
  • iritacije nosa, grla i očiju
  • lupanja srca
  • teškoća s disanjem
  • pogoršanja astme

To čak može dovesti do kroničnih simptoma i kroničnih stanja. Onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru uzrokuje veću nelagodu u određenim skupinama, kao što su mala djeca, starije osobe, osobe s osjetljivim dišnim putovima i bolesnici s kroničnim bolestima srca.

Zrak koji je previše vlažan također je štetan i dovodi do kondenzacije, neugodnih mirisa i plijesni. Potreba za ventilacijom nije uvijek uočljiva ili vidljiva. Čak i ako nema vlage ili plijesni, može biti više štetnih tvari, CO2 i bakterija nego što se pretpostavlja.

Ventilacija je ključna

Stoga je vrlo važno da vaš dom uvijek bude dobro prozračen. U starijim kućama često postoji „prirodna ventilacija“ zbog praznina. U novim domovima izolacija je toliko dobra da zagađeni zrak teško može izaći. Otvaranje prozora svaki dan po 10 minuta ujutro i navečer je dobar početak. Ali samo istiskuje zrak, što samo djelomično poboljšava vlažnost ili kvalitetu zraka. Stoga nije učinkovita mjera za suzbijanje plijesni u malim udubljenjima.

Kontinuirana ventilacija

Poželjno je da ventilacija bude kontinuirana. Bez redovite ventilacije, onečišćeni zrak iz zatvorenog prostora ne može izaći, osobito ako postoji značajna razina onečišćenja na otvorenom. Sustav ventilacije nije luksuz.

Daikin nudi različita rješenja dizalica topline koja, osim što učinkovito griju i hlade prostorije, ovlažuju, odvlažuju i dezinficiraju zrak.

Povezane teme

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?