Skip to main content

Pružanje hlađenja za LHC projekt visoke svjetline u CERN-u

Meyrin, Švicarska

Daikin je nedavno isporučio 8 vodom hlađenih rashladnih uređaja CERN-u kako bi osigurao hlađenje za LHC (veliki hadrnoski sudarač; engl. Large Hadron Collider) projekt visoke svjetline.

LHC projekt visoke svjetline ima za cilj poboljšati učinkovitost LHC-a kako bi se povećao potencijal za otkrića nakon 2029. godine. Cilj projekta je povećati integrirano osvjetljenje za faktor 10 iznad projektirane vrijednosti LHC-a. To će omogućiti prikupljanje veće količine podataka i promatranje rijetkih procesa budući da će povećanje svjetline učiniti LHC snažnijim.

Instalirani proizvodi

4x EWWH-VZ

4x EWWS-J

Ukupni učin hlađenja: 3,8 MW

Više o projektu

Veliki hadronski sudarač (LHC) najsnažniji je akcelerator čestica ikada izgrađen. Akcelerator se nalazi u tunelu 100 metara ispod zemlje u CERN-u, Europskom laboratoriju za fiziku čestica, na francusko-švicarskoj granici u blizini Ženeve u Švicarskoj. Akcelerator dug 27 km koristi se za pojačavanje snopova čestica na visoke energije prije nego što se natjeraju da se međusobno sudare. Proces daje fizičarima naznake o tome kako čestice međusobno djeluju i pruža uvid u temeljne zakone prirode.

Kako bi se povećala učinkovitost akceleratora, povećat će se svjetlina. Svjetlost je važan pokazatelj performansi akceleratora. Proporcionalan je broju sudara koji se dogode u određenom vremenu i omogućuje eksperimentima prikupljanje više podataka.

Više o projektu

Više snage znači više podataka, ali to znači i više topline koju je potrebno ukloniti kako bi se osigurala pouzdanost opreme koja se koristi u eksperimentima.

To je svrha isporučenih vodom hlađenih inverterskih rashladnih uređaja s vijčanim kompresorom. Oni osiguravaju hlađenje koje će se koristiti za raspršivanje topline koju stvara povećana svjetlost velikog hadronskog sudarača.

Osim hlađenja na visokoj razini i preciznosti u smislu kontrole temperature, projekt je također zahtijevao:

  • apsolutnu pouzdanost;
  • energetski učinkovita rješenja, posebno s porastom troškova energije s kojim se svijet trenutno suočava; i
  • usklađenost s propisima i ciljevima održivosti okoliša.

O rješenju koje nudi Daikin

Daikinovi vodom hlađeni uređaji s vijčanim kompresorom s radnim tvarima s niskim GWP-om ispunili su sve ove zahtjeve. Daikin VZ i Daikin J Serije savršeno su zadovoljile potrebe CERN-a, zahvaljujući tehnologiji jednovijčanog kompresora dizajniranoj unutar tvrtke Daikin, koja jamči iznimno visoke razine učinkovitosti.

Kao i energetska učinkovitost, aspekt utjecaja na okoliš je riješen upotrebom jedinica koje koriste HFO radnu tvar R-1234ze i R-513A, obje s niskim GWP (potencijal globalnog zatopljenja) vrijednostima.

Novo redizajnirani jednovijčani kompresor tvrtke Daikin ističe se pružanjem izvanrednih performansi uz kompaktnu površinu. To je postignuto zahvaljujući novom profilu vijka, koji omogućuje da kompresor bude savršeno optimiziran za rad s radnim tvarima s niskim GWP-om.

Jednovijčani kompresor također je pomogao poboljšati pouzdanost HVAC sustava.

Tvrtka Daikin ima povijest vodstva u području rashladnih uređaja s jednovijčanim kompresorom koji su već 20 godina instalirani diljem svijeta.

Daikin vijčani kompresor dobro je poznat po svojoj učinkovitosti. Za razliku od standardnog vijčanog kompresora, on koristi jedan glavni vijčani spoj s dvostrukim zvjezdastim rotorima kako bi proizveli cikluse kompresije u skladu s volumenom. Zbog glavnog rotora, koji je uravnotežen u radijalnom i u aksijalnom smjeru, ležaj kompresora je iznimno pouzdan. Stoga njegov vijek trajanja može biti značajno dulji od ostalih vijčanih kompresora. Jednovijčani kompresor ima samo tri pokretna dijela, što smanjuje mogućnost kvara i smanjuje pogonske troškove.

Saznajte više

Naši drugi primjeri

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?