Skip to main content

VRV 5 dekarbonizacija Sveučilišta Lincoln

Sveučilište Lincoln, Ujedinjeno Kraljevstvo

Dekarbonizacija zgrada: Diplomirani studenti VRV5 tehnologije za isporuku HVAC komfora za buduće korištenje

Sveučilište u Lincolnu postavlja nove standarde u održivom upravljanju zgradama ugradnjom novog klimatizacijskog sustava s povratom topline VRV5 koji se temelji na R32 od tvrtke Daikin u One Campus Way, zgradi administracije i usluga u studentskom naselju.

Ne samo da novi sustav kombinira veći komfor i učinkovitost, on također naglašava predanost sveučilišta poboljšanju okoliša i značajan je pomak prema njegovim ciljevima neto nulte emisije.

Daikinov VRV5 veliki je korak prema dekarbonizaciji HVAC sektora, koji spaja inženjerska poboljšanja s radnom tvari značajno smanjenog GWP-a. U usporedbi s trenutnim VRF tržišnim standardom koji se temelji na radnoj tvari R410A, R32 smanjuje GWP za 71%, lakše se reciklira i ponovno koristi – i koristi manje promjere cijevi

Sveučilišni voditelj inženjeringa Jason Devlin – i sam iskusan inženjer za hlađenje i grijanje – kaže: „Želio sam zgradu za budeće korištenje tako što nisam jednostavno zamijenio sustav drugim sustavom R410A.“

Brza instalacija

Novi sustav je u tri tjedna tijekom sveučilišne ljetne stanke instalirao Airco Refrigeration and Air Conditioning, nacionalni stručnjak sa sjedištem u Hullu i Daikin D1+ partner.

U zgradi se nalaze tri administrativna odjela – jedan u prizemlju i dva na katu – u uredima uglavnom otvorenog plana, ali s nekim zasebnim prostorijama.

Fleksibilna, energetski učinkovita udobnost

Ukupno opterećenje od 33,5 kW opslužuje se putem jednog vanjskog sustava koji se sastoji od primarne jedinice od 8 KS i sekundarne jedinice od 5 KS. Ovaj raspored čini ekonomičnije operativne troškove budući da sekundarna jedinica radi samo u vrijeme najveće potražnje za hlađenjem ili grijanjem, dok omogućuje kontinuirano grijanje tijekom odmrzavanja čime se povećava komfor u svakom trenutku.

bg-slika

„Neki studenti mogu biti zabrinuti zbog klimatskih promjena, stoga je za nas kao odjel za nekretnine važno pokazati da nam je stalo do okoliša i da ugrađujemo energetski najučinkovitiju opremu koju možemo nabaviti.“

Jason Devlin, vpditelj inženjeringa, Univerzitet Lincoln

Zahtjevi projekta

Klimatizacija
Zračna zavjesa
Pročišćavanje zraka
Upravljanje
Grijanje
Topla voda
Rashladna tehnika
Ventilacija

Godina ugradnje

2023.

Instalirani sustavi

  • VRV5
  • Potpuno ravna kazetna jedinica
  • Kružna kazetna jedinica
  • i-Touch Manager
  • VAM s povratom topline
  • Madoka upravljači

Uredske prostore otvorenog plana opslužuju kružne kazetne jedinice četiriju kapaciteta, dimenzionirane tako da odgovaraju veličini sobe i broju korisnika. Dva manja ureda imaju potpuno ravne kazetne jedinice, dok soba za sastanke i još jedan mali ured imaju zidne jedinice. Posebno dizajnirane unutarnje jedinice za R32 osiguravaju nisku razinu zvuka i maksimalnu učinkovitost.

Centralno upravljanje

Unutarnjim jedinicama pojedinačno upravljaju žičani Daikin Madoka upravljači. Cjelokupna kontrola sustava isporučuje se putem Daikin mini BMS-a koji se sastoji od Daikin Intelligent Touch Managera i BACnet pristupnika.

Potpuno zadovoljstvo

Uz prednosti održivosti R32, Daikin VRV5 sustavi uključuju Shîrudo tehnologiju koja osigurava sigurno korištenje radnih tvari. Njegove kutije za odabir grana – koje omogućuju trocijevnom DX sustavu da isporučuje grijanje i hlađenje istovremeno u različite grane – posebno su dizajnirane za R32 i imaju tvornički ugrađene automatske zaporne ventile za svaku granu kako bi se spriječio gubitak radne tvari, pružajući svim uključenim stranama puno zadovoljstvo.

Pitali su nas o mogućnosti održivijeg sustava R32 – i rekli smo: „Daikin to može.“ - Rob Murray, Airco

Jason Devlin kaže da je osoblje zadovoljno novim sustavom. „Ali pretpostavljam da zapravo ne primjećuju razliku. Imamo vlastitu politiku toplinske udobnosti grijanja do 20˚C, hlađenja do 23˚C, tako da su za njih stvari ostale uglavnom iste. Nije bilo pritužbi – a novi je sustav mnogo tiši. „Svi su sretni jer smo uz VRV ugradili i neke ventilacijske jedinice VAM s povratom topline, tako da tamo imamo i dovodni i odvodni zrak kako bismo ga učinili sveobuhvatno boljim sustavom.“

VAM jedinice su označena na 350 m3/h sa zvučnom snagom od samo 51 dB. Aspekt povrata topline VRV i VAM sustava poboljšava ukupnu izvedbu i smanjuje pogonske troškove korištenjem odlazne otpadne energije za temperiranje ulazne radne tvari i protoka zraka.

Planiranje

VRV5 radi s R32, radnom tvari s niskim GWP-om koja se može reciklirati i ponovno upotrijebiti. Smanjeni zahtjevi za cijevi osiguravaju brzu i jednostavnu instalaciju.

Generička zgrada

Daikin Madoka žičani upravljači omogućuju neovisnu kontrolu klime koja odgovara željama korisnika i u skladu s korištenjem prostora.

Kompleks zgrada

Daikinova napredna kazetna jedinica s kružnim protokom s tehnologijom senzora i kontrole protoka zraka doseže svaki kutak ureda, pružajući veći komfor i učinkovitost.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?