Skip to main content

Kada je pravo vrijeme za zamjenu sustava grijanja i hlađenja?

Idealna klimatizacijska rješenja za vaš dom

Zamjena sustava grijanja i hlađenja

U posljednje vrijeme, potreba zamjene ili sanacije postojećeg sustava grijanja i hlađenja sve je prisutnija tema razgovora. Proljeće i jesen  je idealno  vrijeme za razmotriti i odlučiti je li zaista potrebna kompletna zamjena sustava, ili je dovoljno samo preventivno održavanje.

Ako niste sigurni je li vam potrebna sanacija sustava grijanja i hlađenja, preporuka je pozvati ovlaštenog servisera i s njim popričati o isplativosti sanacije. Ovlašteni serviseri sustava grijanja i hlađenja redovito usavršavaju svoja znanja i rado će vam pomoći profesionalnim savjetom. U nastavku slijedi nekoliko sigurnih znakova da je potrebna sanacija sustava:

  • Učestali prekidi u radu sustava
  • Ponuda za popravak postojećeg uređaja prelazi 70 posto vrijednosti novog uređaja
  • Sustav ne postiže očekivani komfor
  • Potrošnja sustava nije u skladu s trenutnim standardima energetske i ekološke isplativosti
  • Nemogućnost dobave rezervnih dijelova

Prepoznajete li svoj sustav u jednom ili više navedenih znakova, vrijeme je da počnete razmišljati o sanaciji ili čak cjelokupnoj zamjeni. Odluka kojim sustavom mijenjati postojeći sustav vrlo je važna i treba biti donesena na temelju izvedivosti novog sustava, isplativosti investicije i utjecaja na okoliš. U daljnjem tekstu spomenut ćemo najčešće vrste sustava grijanja i hlađenja te kako ih sanirati. U slučaju kompletne zamjene sustava grijanja troškovi su puno veći te biste se svakako trebali savjetovati s projektantom ili profesionalnom tehničkom podrškom.

Savršeni Daikin komfor

1. Radijatorsko grijanje na konvencionalni plinski uređaj ili visoko temperaturnu dizalicu topline

Ovo je najčešći oblik sanacije. Ako se planira zamjena plinskog uređaja s kondenzacijskim plinskim uređajem, obavezno se mora izvršiti i sanacija dimovodnog sustava. Preporuka bi bila izvršiti i promjenu radijatora, i to iz dva osnovna razloga: u većini slučajeva postojeći radijatori nisu optimizirani za rad na nižim temperaturama, a radom kondenzacijskog uređaja na višim temperaturama poništava se iskoristivost kondenzacijske tehnologije. Drugi razlog za zamjenu postojećih radijatora je talog koji se kroz godine korištenja skupio u samom radijatoru te smanjuje njegovu iskoristivost.

Sanacija ovog sustava grijanja također se može izvršiti zamjenom postojećeg uređaja s visoko temperaturnom dizalicom topline. Jedna od prednosti ovog načina sanacije je to što nije potrebno sanirati postojeći dimovodni sustav, čime se ostvaruje značajna ušteda. Druga prednost je to što kod korištenja dizalice topline ne postoji obveza godišnjeg pregleda dimovodnog sustava. Ipak, glavna prednost korištenja dizalice topline za grijanje i pripremu tople vode zapravo proizlazi iz dugoročne uštede na energiji uz ekološki održiv rad. U slučaju sanacije sustava grijanja dizalicom topline postoje i mogućnosti sufinanciranja dobave i ugradnje od strane mjerodavnih institucija.

2. Podno grijanje na konvencionalni ili kondenzacijski uređaj

Ovaj vid sanacije prvenstveno proizlazi iz želje korisnika da poveća učinkovitost postojećega sustava. U tom slučaju, odabir dizalice topline je optimalno rješenje za sanaciju. Sanacija je u pravilu vrlo jednostavan zahvat jer se radi samo o zamjeni izvora topline bez izmjene emiterskih tijela. Kod ovakve sanacije preporučljivo je isprati sustav podnog grijanja specijalnim sredstvima prije postavljanja novog uređaja na instalaciju. Ispiranje sustava obavlja se iz dva razloga: prvi je zaštita novog uređaja od nečistoća iz sustava, a drugi uklanjanje taloga iz sustava koji smanjuje njegovu iskoristivost. Preporuka bi bila sustav napuniti tehnički obrađenom vodom kako se u njega ne bi unosio kamenac niti ostali neželjeni kemijski spojevi koji smanjuju trajnost i iskoristivost sustava. Naravno, ovaj način punjenja sustava preporuča se i za druge sustave grijanja i hlađenja.

 

Pomoć Daikin stručnjaka

3. Konvencionalni naftni uređaj ili kotao na kruta goriva na radijatorsko i/ili podno grijanje

Ovu kategoriju sustava odlikuje niska iskoristivost sustava dok kod kotlova na kruta goriva govorimo i o niskom komforu korištenja sustava. U ovom slučaju idealno rješenje je visoko temperaturna dizalica topline, dok se kao opcionalno rješenje pojavljuje naftni kondenzacijski kotao. Ukoliko na objektu postoje dva temperaturna režima, podno grijanje plus radijatorsko grijanje, obavezno bi ih trebalo odvojiti u dvije zasebne cjeline. Visoko temperaturni krug mora biti direktan krug, dok se nisko temperaturni krug spaja preko miješajućeg ventila. Kod radijatorskog sustava preporuka je izvršiti i zamjenu postojećih radijatora iz istih razloga koji su navedeni kod sanacije plinskog grijanja.

Naravno da uz navedene slučajeve postoje i drugi, manje česti slučajevi kod kojih je primjenjiva sanacija prije opisanim sanacijskim metodama. Na koju god sanaciju se odlučite, bitno je dobiti energetski znatno isplativiji sustav u odnosu na postojeće stanje. Također, svim ranije navedenim Daikin sustavima možete upravljati na daljinu, putem pametnih telefona, što omogućuje puno višu razinu komfora.

 

Saznaj više o našoj temi “Daikin kvaliteta življenja”

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?