Skip to main content

Sezonsko čišćenje: Vaš dom u svom najboljem izdanju

U vrijeme kada većinu dana provodimo unutar svoja četiri zida, rijetko što će nam pružiti toliko zadovoljstva i pozitivne energije kao uredan i čist dom. Samo čišćenje ponekad može biti naporno i dugotrajno, ali vjerujte nam: najteže je započeti.

 

Kvaliteta zraka u vašem domu

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za jednostavno i učinkovito sezonsko čišćenje vašeg doma te par trikova prema minimalističkoj japanskoj metodi čišćenja, nakon koje će vas zasigurno ispuniti predivan osjećaj olakšanja, zadovoljstva i smirenosti.

Za početak naglasimo da postoje dvije vrste pospremanja: pospremanje kao posebni događaj – kao što je veliko sezonsko čišćenje, i dnevno pospremanje koje se odnosi na vraćanje predmeta na njegovo mjesto. Upravo je vraćanje predmeta na svoje mjesto tajna na kojoj počiva japanska metoda čišćenja i za koju je preduvjet prvo napraviti veliko čišćenje i uvođenje reda.

Ključno je krenuti po malo i po kategorijama predmeta, radije nego po odvojenim prostorima. Neovisno o tome možete li izdvojiti cijeli vikend ili pak samo jedan sat dnevno, krenite od predmeta kojih vam se najlakše riješiti ili kojima je osvježenje najviše potrebno. Također, svakom predmetu dodijelite njegovo mjesto i vaš će dom vrlo brzo postati organiziraniji, uredniji, ljepši i puno jednostavniji za održavanje i čišćenje!

1.  Kućanski aparati

Počnite od svih malih ili velikih uređaja u vašem domu: mikrovalne, hladnjaka, aparata za kavu i perilica. Odvojite nekoliko sati za čišćenje kućanskih aparata iznutra i izvana prirodnim sredstvima, i odmah ćete primijetiti razliku! Osim što će odisati svježim i ugodnim mirisom, vaš dom će biti higijenski sigurnije mjesto.

2.  Ormari i ladičari

Vječno pretrpana, mjesta za odlaganje naprosto žude za raskrčivanjem! Ovdje ćete najbolje moći primijeniti japansku filozofiju minimalizma. U današnje vrijeme pretjeranog konzumerizma i konstantnog gomilanja materijalnog, naprosto je nužno u jednom trenutku prekinuti taj proces i pročistiti svoj dom, da bismo istovremeno pročistili vlastiti um te ostvarili novi početak i krenuli dalje u potpunosti revitalizirani. Da, znamo da zvuči filozofski, ali zaista, nećete vjerovati koliko ćete olakšanje osjetiti kada se riješite nepotrebnih predmeta!

Za početak odredite koje kategorije predmeta ćete pospremati te ih jednu po jednu pronađite i izvadite iz svih ormara i ladičara u svom domu. Krenite u proces odlučivanja što ćete zadržati, a čega se riješiti. Ako naiđete na predmete koji u vama bude nostalgiju, to je u redu, no dobro razmislite jesu li vam zaista potrebni za vaš daljnji život ili vas možda ipak sputavaju.

Same ormare i ladičare prebrišite iznutra i izvana i tek kada ste se riješili većeg broja stvari, tada uredno počnite vraćati ostatak i pronađite im vlastito mjesto. Višak stvari koje su u dobrom stanju možete pokloniti te tako učiniti dobro djelo.

Pročistite zrak u vašem domu

3.  Podovi

Imate li parkete, pločice ili tepihe? Drvene podove nemojte jako močiti i koristite primjerena sredstva za čišćenje drveta, idealno s dodatkom ulja. Kod pločica ne morate posebno paziti na količinu vode, ali svejedno obratite pozornost na sredstvo kako ne biste oštetili površinski sloj. I ne zaboravite na fuge! Što se tepiha tiče, manje površinske mrlje možete otkloniti sami, ako imate gdje posušiti tepih. Za starije i tvrdokornije mrlje, tepih ćete možda ipak morati odnijeti na profesionalno čišćenje.

4.  Prozori

Napokon je stiglo lijepo vrijeme, što znači da je savršen trenutak za pranje prozora! Ovaj zadatak bit će lakši ako ga se primite jedno sunčano jutro, uz najdražu glazbu i plesne pokrete! Pripazite samo na susjede koji vas možda promatraju 😊

5.  Klima uređaji

Naposlijetku, ali nimalo manje važno, kako biste i vi i vaš dom prodisali punim plućima, nemojte zaboraviti na čišćenje svojeg klima uređaja! Mi u Daikinu znamo koliko je ovo bitno, pogotovo u doba alergija i infekcija te prije sezone grijanja/hlađenja. Naši Daikin stručnjaci pripremili su par kratkih savjeta i informacija o čišćenju klima uređaja.

Zašto, kada i kako čistiti svoj klima uređaj?

Osim što redovitim čišćenjem klima uređaja, produljujete njegov vijek trajanja, kao najvažniji razlog pravovremenog čišćenja istaknut ćemo očuvanje vašeg zdravlja.

Klima uređaj provlači svu koncentraciju zraka vašeg prostora gdje se nalaze različite čestice, grinje, peludi, plijesni i neugodni mirisi. Upravo taj zrak prolazi kroz integrirane filtere koji zaustavljaju navedene nečistoće, zbog čega ti isti filteri nužno trebaju čišćenje. Ovisno o modelu klima uređaja, postoje različiti filteri, no svaki klima uređaj ima barem osnovni mehanički filter.

Dodatno, redovnim održavanjem klima uređaja produljujete radni vijek uređaja, a zbog čega će raditi tiše i stvarati ugodniji zrak te ćete ostvariti znatno smanjenu potrošnju električne energije zbog manjih otpora u radu.

Klima uređaje najbolje je čistiti prije svake sezone njegove upotrebe, pa je tako klima uređaje koje koristite za hlađenje idealno očistiti u proljeće, a uređaje koje koristite za grijanje zgodnije čistiti nakon ljeta. Preporučamo da za veći godišnji servis i čišćenje u pomoć pozovete profesionalce iz ovlaštenih servisa svojeg klima uređaja. Razlog leži u tome što serviseri koriste posebnu aparaturu koja je potrebna za odgovarajuću provjeru te koriste specijalizirana sredstva za čišćenje i dezinfekciju klima uređaja kod kojih je jako važno na koji način se koriste. Za servisiranje Daikin klima uređaja, na raspolaganju su vam naši ovlašteni partneri.

No, sigurno se pitate, kako možete sami dati svoj doprinos i očistiti svoj klima uređaj u sklopu velikog sezonsko čišćenja? Imamo odgovor!

Kada krene sezona hlađenja ili grijanja, filtere je preporučljivo čistiti jednom u dva mjeseca. Ukoliko s vama borave kućni ljubimci ili namjeravate očistiti klima uređaj u uredskom prostoru ili možda kuhinji, a u koje se unosi mnogo nečistoća zbog učestalih ulazaka i izlazaka iz prostora, preporučamo i učestalije čišćenje.

Sami možete izvaditi mehaničke i deodorirajuće filtere, ovisno od modela uređaja koji imate, na način da prvo otvorite prednji poklopac ili prednju masku na uređaju i izvadite filtere iz ležišta. Mehaničke filtere, ukoliko nisu oštećeni, možete oprati u toploj vodi na temperaturi od oko 30°C sa sredstvom za pranje koje nije previše agresivno. Prije povratka na svoje mjesto obavezno osušite filtere, a deodorirajuće filtere po potrebi i zamijenite. Redovitim i pravovremenim čišćenjem vašeg klima uređaja doprinijet ćete uštedi energije i, najvažnije, vlastitom zdravlju i zdravlju svojih ukućana boljom kvalitetom zraka kojeg svakodnevno udišemo, za ugodniji i sigurniji boravak u svom domu.

Sezonsko čišćenje izvrstan je način da osvježite svoj dom i započnete proljetno-ljetnu sezonu u novom ruhu. Ne dopustite da vam dani koje provodite u zatvorenom prođu bez da ste učinili barem nešto produktivno ili kreativno, već zasučite rukave i učinite nešto za svoj dom, svoje ukućane, svoje tijelo i um. Najbolja verzija vašeg doma sigurno će u vama probuditi ideje za nekim novim, korisnim ili kreativnim projektima!

Saznaj više o našoj temi “Daikin kvaliteta življenja”

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?