8 Zablude o podnom grijanju

8 mitova o podnom grijanju

Podno grijanje je održivo i ekonomično grijanje, no postoji mnogo nedoumica o njegovom funkcioniranju. Ovdje smo kako bismo otklonili sve nedoumice i prikazali zašto je ovaj sustav izvrsna opcija za vas.

Ono što je nepoznato često je pogrešno shvaćeno. Postoje mnoge zablude o tome što je podno grijanje i kako radi. Pokazat ćemo vam kako ovaj održivi i ekonomični sustav radi te zašto bi bio izvrstan izbor za vaš dom.

Vrste podnog grijanja

Postoje različite vrste podnog grijanja.

Trenutno postoje dvije vrste sustava podnog grijanja: električni sustavi i hidraulički sustavi, koji rade s toplom vodom. Hidraulički sustavi također dolaze u dvije konstrukcije poznate kao suhi sustav i mokri sustav, a razlika između ta dva sustava je u postavljanju cjevovoda

Za vodene sustave, cijevi su u estrihu dok u suhom sustavu, cijevi su u podnim pločama kao provodnici topline. Obično ćete „mokru“ hidrauličku varijantu pronaći u novim građevinskim projektima, dok suha izvedba i električni sustavi najbolje odgovaraju za renoviranje.

Sada kada znate nešto o tehničkoj strani podnog grijanja, vrijeme je da pogledate pogrešne ideje koje se vežu uz njega.

ground-source-coffee-lady-710x460.png

Mit 1: podno grijanje je puno skuplje nego radijatori

Točno je da je cijena instalacije podnog grijanja 30% veća od klasičnih radijatora no podno grijanje je investicija koja se dugoročno isplati. Budući da je sustav energetski učinkovitiji i zahtijeva manje održavanja, korisnici će otkriti da su njihovi računi i ukupni troškovi sustava mnogo manji od klasičnih radijatora.

Mit 2: kuća s podnim grijanjem nikad se ne zagrije

Iako je istina da podno grijanje ne proizvodi toliko topline kao klasični radijator, ono stvara dovoljno topline za stvaranje ugodnog okruženja. Sustav radi na načelu ravnomjerne raspodjele topline po cijeloj podnoj površini, tako da sobna temperatura može doseći i do 25°C. Vlasnici čak mogu podesiti termostat za nekoliko stupnjeva i biti sigurni da ne gube toplinu.

Residential_06_standard.jpg
Residential_04_standard.png

Mit 3: podno grijanje je tehnički električno grijanje

Naravno, električno podno grijanje radi na struju, ali hidraulički sustav radi na toplu vodu i centralno grijanje. Postoji i mogućnost priključenja podnog sustava na dizalicu topline. Iako dizalica topline zahtijeva malo struje, ona se također oslanja na obnovljivu energiju. Budući da podno grijanje radi u niskotemperaturnom režimu integriranje dizalice topline u vaš sustav je idealan odabir.

Mit 4: upotrebom podnog grijanja potrebno je više vremena da se kuća zagrije, stoga temperatura nikad nije konstanta

Dok električno podno grijanje radi gotovo jednako brzo kao i radijatori, hidraulički sustavi reagiraju malo sporije. Ali to ne znači da morate trpjeti hladne uvjete. Vrlo je važno vidjeti kako da postavite sustav kako bi najbolje odgovarao vašem životnom stilu i održavao vaš interijer na komfornoj temperaturi. Na primjer, ako imate hidraulički sustav možete promijeniti postavke kako biste se uvjerili da sobna temperatura pada samo tri stupnja tijekom noći.

header_inverter_710x460.jpg
renovation-oilcondensing.png

Mit 5: podno grijanje je instalirano samo u pod

Ovo može biti iznenađujuće, no u stvarnosti podno grijanje možete ugraditi iza poda. Možete ga također ugraditi u zidove ili stropove kako bi brže zagrijali prostorije. Ukupno gledajući, podno grijanje ne zahtjeva dodatni prostor stoga ga možete savršeno integrirati u bilo koji moderni interijer.

Mit 6: podno grijanje uzrokuje oticanje nogu

U ranim danima podnog grijanja, sobna temperatura mogla bi porasti na više od 35 ° C a u tom slučaju vaša stopala otiću. Današnji sustavi sprječavaju ove se situacije, osobito ako je vaša kuća dobro izolirana. Zapravo, kombiniranje podnog grijanja s dizalicom topline omogućuje sustavu hlađenje, što je plus u vrućim ljetnim mjesecima.

residential-buildings.png
Renewable energy_background.jpg

Mit 7: podno grijanje nije zdravo

Podno grijanje sprječava cirkulaciju čestica prašine koje mogu izazvati alergije ili bolest. Vlasnici kuća također mogu iskoristiti razne prednosti podnog grijanja kao što su viša razina vlažnost i zdravija okolinu bez grinja i plijesni, što je osobito korisno za ljude koji imaju alergije ili probleme s disanjem.

Mit 8: ne možete kombinirati podno grijanje i parket

Ako uzmete u obzir neke čimbenike, lako možete kombinirati podno grijanje i parket. Ako imate stabilnu vrstu drva koja je otporna na vlagu i višeslojnu izvedbu gdje su daske široke do 15 cm, slobodno krenite u ugradnju!

Optimized-heating-inaudible-ERLQ-CW1_12_710x460.jpg

Srodni članci