Skip to main content

Vaš sljedeći sustav za grijanje biti će dizalica topline

Dizalice topline spremne su prihvatiti izazov dekarbonizacije doma, a Daikin je spreman biti najprikladniji partner svim sudionicima u ovom izazovu.

Dekarbonizacija domova izazov je održivosti današnjice. To je najnoviji dodatak globalnoj promjeni paradigme prema održivoj ekonomiji. U automobilskoj industriji, poljoprivredi, pa čak i u zračnom prometu, već su poduzeti napori za smanjenje ili eliminaciju emisije ugljika iz izvora energije. Sljedeće na popisu: domovi.

Dekarbonizacija je došla u središte pozornosti kreatora europske politike. EU se nedavno posebno obvezala da će igrati „središnju ulogu“ u postizanju nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine.

Na nacionalnoj razini, Nizozemska se oprašta s plinom, francuska vlada stimulira zamjenu plinskih kotlova, Finska je postavila cilj biti bez ugljika do 2035., a Donja Austrija zabranila je grijanje na ulje u novim zgradama.

Visoki ciljevi, no kako će ih ove zemlje postići? Klade se na dizalice topline. A u Daikinu smo uvjereni da su u pravu. Dizalice topline su više nego spremne prihvatiti izazov dekarbonizacije doma. One nisu tehnologija budućnosti, već ustaljeno rješenje, spremno za ulazak kao glavni medij.

Psihološki izazovi

U Švedskoj su dizalice topline danas zadani sustav za grijanje. U novogradnji u nekim europskim zemljama dizalice topline već imaju do 50 posto tržišnog udjela.

Na tržištu sa zamjenskim sustavima čini se da vlasnici domova još nisu sasvim zastupljeni. Međutim, glavni izazovi za uobičajeno usvajanje dizalica topline na ovom tržištu izgledaju više psihološki nego tehnološki.

Mnogi ljudi jednostavno ne razumiju kako funkcionira dizalica topline.

Drugi su mišljenja da dizalice topline moraju biti bučne, ne mogu izgledati lijepo ili ih jednostavno još nisu pouzdane. A možda vlasnici kuća još uvijek prihvaćaju pretpostavke o dizalicama topline koje danas više ne vrijede, jednostavno zato što je tempo inovacija u dizalicama topline brz.

Jedna od tih (zastarjelih) pretpostavki mogla bi biti učinkovitost, koja bi do prije nekog vremena mogla utjecati na isplativost i povrat ulaganja.

Dizalice topline zrak-voda općenito pokazuju pad učinkovitosti kada se vanjske temperature spuštaju. Pri temperaturama ispod nule, dizalicama topline uobičajeno je trebala mala pomoć električne mreže kako bi osigurala potreban komfor. Naravno, ovo ugrožava uštedu troškova i smanjenje emisija koje dizalice topline nude.

Nove generacije dizalica topline sve značajno sposobnije za visoku učinkovitost, čak i pri nižim vanjskim temperaturama. Naš najnoviji model dizalice topline zrak-voda, Daikin Altherma 3HHT, ne zahtjeva dodatnu energiju do minus 15 stupnjeva Celzija vanjske temperature. Inovacije poput 3HHT predstavljaju presudan trenutak za dizalice topline kao zamjenu za kotlove na fosilna goriva.

Druga psihološka prepreka je nedostatak znanja među instalaterima i arhitektima, što ometa njihovu kupnju. Kao industrija, moramo ići dalje od „skupine instalatera i stručnjaka za dizalice topline“ koji su već upoznati s takvom klimatizacijom.

Moramo pokrenuti razgovore s instalaterima koji su uglavnom radili s kotlovima na fosilna goriva. Trebali bismo im olakšati preporuku dizalica topline tržištu sa zamjenskim sustavima, čineći instalaciju jednostavnijom kroz izvrstan dizajn.

U tvrtki Daikin ovo prihvaćamo kao ključnu odgovornost, jer mislimo da će to uvelike ubrzati prilagodbu dizalica topline. Propisi ovdje mogu pružiti poguranac u pravom smjeru. Nizozemska je sjajan primjer: već nudi obuku o obnovljivim izvorima energije za instalatere. To podržava prelazak na rješenja sustava za grijanje iz obnovljivih izvora.

Na drugim tržištima, riječ je o uklanjanju poticaja za fosilno gorivo koji stvaraju prepreku ulasku za održivije alternative. Primjerice, u Belgiji je cijena plina niska u usporedbi s cijenom električne energije.

Prelazak na dizalice topline zahtijeva osviještenost i pozornost svih sudionika.

Ambicija

Naša ambicija je sasvim jasna: želimo dizalicu topline u svakom europskom domu. Nijedan novi dom ne smije se graditi s kotlom na fosilna goriva, a niti jedan stari kotao ne smije se zamijeniti novim kotlom. Sve dugotrajne tehnološke i psihološke zapreke prelazit ćemo pomoću neumornog inoviranja novih proizvoda.

To vidimo kao sastavni dio naše ekološke vizije 2050, naše zavjete da ćemo osigurati siguran i zdrav zrak u okruženju, istovremeno činiti napore za smanjenje emisije CO² na nulu. Dizalice topline želimo ih učiniti jednostavnima za uporabu i lijepima za gledanje.

Pouzdanost, visoko smanjenje emisije CO² učinkovitost i tihi rad su ključni. Ovo je dio našeg zavjeta da budemo ključni inovator.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?