Skip to main content

Čist i vlažan zrak u borbi protiv infekcija

Na što treba misliti tijekom produženog boravka u zatvorenom prostoru

U zadnje vrijeme mnogi od nas često provodimo dane u svojim domovima. Upravo zato treba razgovarati o velikoj važnosti osiguravanja preduvjeta za siguran produljeni boravak u zatvorenim prostorima – i to naročito u kućanstvima u kojima se nalazi više ljudi. Ovdje prvenstveno mislimo na kvalitetu i čistoću zraka u vašem domu. Najveći zagađivač zraka u zatvorenim prostorima je duhanski dim, ali kvalitetu zraka narušavaju i drugi faktori poput prašine, kemikalija iz komercijalnih sredstava za čišćenje, insekticida, osvježivača zraka, svijeća i mirisnih štapića te isparavanje boja i ljepila.
U nastavku pročitajte tri metode kojima možete jednostavno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu.

 

Kvaliteta zraka u vašem domu

1. Provjetravanje prostora

Najbrži i najjednostavniji način za zdraviji i ugodniji zrak u vašem domu je redovito provjetravanje prostora. Prozore slobodno otvorite svakih 3 do 5 sati, u trajanju od najmanje 3 do 5 minuta. Na ovaj način u vaš dom će ući svjež zrak bez da ohladite prostorije, ukoliko je vani hladno. Provjetravanje je naročito važno prije spavanja i nakon buđenja jer kvaliteta zraka tijekom noći opada više nego tijekom dana. Osim što doprinosite općem zdravlju vašeg organizma, svjež zrak u spavaćoj sobi osigurat će mirniji i kvalitetniji san svim ukućanima. 

2. Biljke

U stvaranju čistog zraka mogu vam pomoći i biljke. Unatoč vjerovanju da biljke ne treba držati u spavaćoj sobi jer noću troše zrak, imajte na umu da one tijekom dana proizvedu više zraka nego što ga noću troše, tako da su svakako poželjne. Za spavaću sobu izvrsnom će se pokazati Aloe Vera koja ima iznimno ljekovita, pa čak i antibakterijska svojstva. Ova biljka je odlična u proizvodnji kisika – sjetite se samo držati ju na svjetlu, a ne u nekom mračnom kutku. Svakako preporučamo i bilo koju od vrsta palmi koje čiste zrak od duhanskog dima i ugljičnog dioksida. Boljem zraku doprinosi i Draceana odnosno Drvo života. Ova popularna kućna biljka nije uopće zahtjevna, a vrlo je dobra protiv toksina iz kemijskih sredstava za čišćenje.

3. Izbacite kemikalije

Iako svi volimo ugodan miris čiste kupaonice, mirisne odjeće i svijeća u spavaćoj sobi, većina sintetičkih mirisa iz komercijalnih proizvoda proizvodi se iz naftnih derivata i emitira razne štetne kemikalije u zrak koji udišemo. Zbog toga preporučamo birati prirodna sredstva za čišćenje bez mirisa, izbaciti osvježivače zraka i mirisne štapiće te smanjiti upotrebu kozmetičkih proizvoda u spreju na što manju mjeru. U čišćenju kuhinje, kupaonice pa čak i kod pranja rublja, vrlo učinkovitim se pokazuje prirodno sredstvo od sode bikarbone, vode i alkoholnog octa. Ako ipak želite da površine koje čistite kasnije imaju lijep miris, u ovu tekućinu ubacite nekoliko kapi organskog ulja čajevca ili lavande koja uz to imaju i antibakterijski učinak.
Osim navedenih metoda poboljšanja kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, pročišćavanje i kontrola vlage također igraju veliku ulogu u većem komforu prostora u kojem boravimo. Klima uređaji koji se danas nalaze gotovo u svakom drugom kućanstvu posljednjih su godina jako napredovali, pa osim što pružaju ugodnu temperaturu ljeti i zimi, vrlo kvalitetno mogu riješiti i problem kvalitete zraka.

Pročistite zrak u vašem domu

Važnost optimalne vlažnosti zraka

U vrijeme infekcija dišnih puteva i produljenog boravka u zatvorenom prostoru vrlo je važno razmišljati i o relativnoj vlažnosti zraka. Znanstveno je dokazano kako je održavanje vlažnosti sluznicavrlo važno u obrani organizma od infekcija. Na sluznicama nosa, usta i očiju, koje se prve susreću s infekcijama, nalazi se zaštitni sloj koji može spriječiti prodiranje čestica u organizam – ali samo ako su dovoljno vlažne. Suhe će nas sluznice, s druge strane, ostaviti podložnijima na zračne infekcije. Kako onda možemo pomoći vlastitom obrambenom sustavu da održi dobro zdravlje? Sluznice će najprije isušiti suh zrak koji je naročito prisutan u grijanim prostorima, zato trebamo održavati razinu relativne vlažnosti zraka između 40 i 60 posto. Razina vlage može se podići vrlo jednostavno, koristeći svakodnevne predmete ili pak profesionalnim uređajima za kontrolu vlage i kvalitete zraka u prostoru.

Jedan od najjednostavnijih načina za podizanje vlažnosti zraka bez za to osmišljene tehnologije je isparavanje vode. Ovu metodu možete primijeniti tako da na radijator stavite posudu s vodom ili vlažne ručnike, na štednjaku „iskuhavate“ vodu u loncu ili koristite razna kuhala. Relativnu vlažnost možete postići i redovitim provjetravanjem prostorija (u trajanju od barem nekoliko minuta) te sušenjem rublja opranog prirodnim sredstvima.    

Kako biti siguran u kvalitetu i vlažnost zraka u domu

Sve navedene metode pročišćavanja i ovlaživanja zraka su vrlo povoljne ili čak besplatne, ali učinkovite samo do određene mjere te ne pružaju mogućnost kontrole kvalitete i relativne vlažnosti zraka. Kao što suh zrak nije dobar jer isušuje sluznicu i tako odmaže našem organizmu u obrani protiv infekcija, jednako tako i pretjerano vlažan zrak može biti izrazito loš za zdravlje – naročito kod osoba koje pate od respiratornih bolesti. Boravak u zatvorenom prostoru bit će preporučljiv jedino ako možete održavati optimalnu razinu relativne vlažnosti, a to je između 40 i 60 posto. Upravo zato razmislite trebate li uložiti u profesionalni uređaj koji će vaše okruženje učiniti manje pogodnim za širenje štetnih čestica, održati dišne puteve prohodnim, prevenirati prehlade, znatno poboljšati kvalitetu zraka u vašem domu i osigurati miran san.

Ako vas je ovaj članak potakao da razmislite o profesionalnim rješenjima za održavanje visoke kvalitete i optimalne vlažnosti zraka u vašem domu, svakako provjerite naše nove pročistače i ovlaživače zraka.

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?