Skip to main content

Troškovi rada klima-uređaja – sveobuhvatan pregled

Rastuće cijene komunalnih usluga dovele su do toga da se sve češće raspitujemo o alternativnim rješenjima za grijanje koja su poznata po visokoj razini učinkovitosti i korištenju obnovljivih izvora energije. Prebacivanje s klasičnog na ekološki prihvatljiviji sustav za grijanje kao što je klima-uređaj velika je odluka pa prvo trebamo uzeti u obzir sve činjenice i detaljno pregledati dostupne informacije.

Ovdje govorimo o korištenju klima-uređaja za grijanje i razmatramo utjecaje na troškove rada klima-uređaja kako bismo lakše odlučili je li klima-uređaj stvarno ekonomičan i učinkovit alternativni sustav za grijanje doma. 

Klima-uređaj u odnosu na plinski sustav za grijanje

Klima-uređaji sve se više spominju kao odlično rješenje za grijanje, a ne samo za hlađenje prostora. Plinski sustavi za grijanje izgaraju neobnovljiva fosilna goriva kako bi zagrijali vodu koja se zatim pumpa do radijatora postavljenih po našem domu, dok klima-uređaj prvenstveno upotrebljava obnovljivu toplinsku energiju i stoga manje utječe na okoliš. Suvremeni klima-uređaji poznati su kao iznimno energetsko učinkoviti sustavi; Daikin razvija i usavršava tehnička rješenja kao što su inverterska tehnologija i sustavi za upravljanje kompresorom, ventilatorom i ekspanzijskim ventilom koji dodatno smanjuju potrošnju energije.

 

Razumijevanje učinkovitosti grijača

Novi plinski kotao ima radnu učinkovitost od približno 93 %. To znači da takav kotao pretvara približno 93 % svake jedinice primarne energije, u ovom slučaju prirodnog plina, u toplinu. Učinkovitost sustava smanjuje se s vremenom pa kotao stariji od 10 godina može imati učinkovitost od približno 85 %. To znači da kotao treba više raditi i trošiti više energije kako bi proizveo istu količinu topline i stoga postaje sve skuplji za korištenje. 

Kada je riječ o klima-uređajima, energetska učinkovitost proizvoda opisuje se ocjenama SCOP i SEER koje se mogu pronaći na oznaci energetske učinkovitosti. 

 • SCOP je sezonski koeficijent učinkovitosti grijanja. Radi se o omjeru između toplinske energije koja je prenesena u prostoriju i potrebne ulazne snage. SCOP predstavlja učinkovitost koja je mjerena tijekom cijele sezone grijanja (tj. zime) kako bi se dobio prikaz stvarne potrošnje energije koji uzima u obzir promjene temperature i razlike u svakodnevnoj uporabi sustava.
 • SEER je faktor sezonske energetske učinkovitosti koji se upotrebljava kao ocjena sposobnosti hlađenja klima-uređaja te, slično kao i SCOP, predstavlja učinkovitost hlađenja tijekom cijele sezone hlađenja. 

Npr. klima-uređaj koji ima SCOP od 4 prenosi približno četiri puta više topline iz vanjskog zraka u naš dom za svaku jedinicu utrošene električne energije. Kao i kod većine sustava ocjenjivanja, veći broj znači i veću učinkovitost. Ako želimo utvrditi sposobnost grijanja, klima-uređaj razreda energetske učinkovitosti A+++ ima SCOP veći od 5,10, a klima-uređaj razreda energetske učinkovitosti A ima SCOP između 3,40 i 4,00. 

 

Koliki je trošak rada klima-uređaja?

Dok ocjene i razredi energetske učinkovitosti čine uspoređivanje različitih klima-uređaja vrlo jednostavnim, na pitanje „koliki je trošak rada klima-uređaja?” nije tako lako odgovoriti. Jedan od načina pristupanja ovom problemu je uspoređivanje troška rada klima-uređaja s troškom rada plinskog sustava za grijanje.

Sljedeća tablica uzima u obzir prosječne cijene u 2022. godini kako bi prikazala trošak zamjene postojećeg plinskog kotla novim kotlom ili klimatizacijskim sustavom multi+. Ako imamo stari nekondenzacijski kotao, ugradnjom klima-uređaja multi+ ostvarit ćemo značajnu uštedu i smanjiti tekuće troškove rada iz godine u godinu. To je stoga što noviji kondenzacijski plinski kotlovi zahtijevaju ugradnju drugačijeg dimovoda ili sustava za odvod dimnih plinova.  Međutim, ako mijenjamo postojeći kondenzacijski plinski kotao, iznos početnog ulaganja za sustav multi+ veći je nego za novi kondenzacijski kotao. Ovdje treba uzeti u obzir tekuće troškove rada sustava. Svaku sljedeću godinu ostvarujemo značajne uštede korištenjem klima-uređaja multi+ za grijanje, tako da ćemo na kraju nadoknaditi prvobitni trošak i nastaviti štedjeti novac.

 

Uređaj za grijanje

Trošak jedinice i ugradnje

(EUR, bez PDV-a)

Godišnji trošak rada

(EUR, bez PDV-a)

Ukupni trošak za prvu godinu

(EUR, bez PDV-a)

Ukupni trošak za prvih 5 godina

(EUR, bez PDV-a)

Učinkovitost ili SCOP

Novi kondenzacijski plinski kotao (koji zamjenjuje postojeći kondenzacijski kotao)

1900

839

2739

6095

93%

Novi kondenzacijski plinski kotao (koji zamjenjuje postojeći nekondenzacijski kotao)

8000

839

8839

12195

93%

Klima-uređaj multi+ 

4300

497

4797

6785

4,63

 

Iskoristimo brojeve navedene u ovoj tablici za usporedbu učinkovitosti i SCOP pojedinih sustava za grijanje, što je još jedan pokazatelj kako možemo uštedjeti na tekućim troškovima rada. Dok je učinkovitost novog kondenzacijskog kotla približno 93 %, što znači da pretvara 93 % energije u toplinu, novi klimatizacijski sustav multi+ ima SCOP od 4,63 pa za svaku iskorištenu jedinicu energije prenese više od četiri puta više toplinske energije iz vanjskog zraka u naše prostorije. 

Što treba uzeti u obzir kada provjeravamo troškove rada klima-uređaja

Važno je razumjeti da stvarni trošak ugradnje i rada klima-uređaja koji se upotrebljava za grijanje ovisi o brojnim različitim čimbenicima koji se razlikuju za svaku osobu i svaki dom. 

 • Vrsta odabranog klima-uređaja
  Klima-uređaji imaju različite razrede energetske učinkovitosti, ali također moramo uzeti u obzir značajke i funkcije koje su nam potrebne i razinu komfora koji želimo postići.
 • Veličina prostora koji grijemo
  Treba odabrati klima-uređaj primjerene veličine za našu prostoriju. To se zove kapacitet grijanja klima-uređaja. Ako klima-uređaj ima prevelik kapacitet grijanja, znači da je presnažan za željenu primjenu. Iako može brže zagrijati prostoriju, također upotrebljava više energije i uzrokuje veća variranja između stvarne sobne temperature i željene sobne temperature. S druge strane, nedovoljno snažan klima-uređaj možda uopće neće zagrijati prostoriju pa je važno odabrati klima-uređaj primjerene snage ako želimo da bude učinkovit.
 • Broj prostorija koje grijemo
  Trošak rada ovisi o broju jedinica klima-uređaja. Multi-split sustav povezuje do pet unutarnjih jedinica s jednom vanjskom jedinicom što ga čini ekonomičnim i učinkovitim rješenjem ako trebamo postaviti klima-uređaje na više različitih mjesta. Drugo rješenje je Multi+ sustav koji omogućuje povezivanje do tri jedinice klima-uređaja sa spremnikom za potrošnu toplu vodu.
 • Temperatura koju želimo postići
  Svatko ima svoje želje i potrebe u vezi s grijanjem prostorija. Primjerice, ako želimo držati naš dom na toplih 25 °C, tada će troškovi rada biti znatno veći nego ako su nam termostati postavljeni na hladnijih 20 °C.
 • Lokacija
  Klimatski uvjeti u mjestu gdje živimo utječu na to koliko često i koliko dugo naš klima-uređaj radi u načinu grijanja, kao i na količinu topline koju treba proizvesti kako bi održao ugodnu temperaturu u našem domu. Također treba uzeti u obzir i vrstu stambenog prostora u kojem živimo. Stan koji je okružen drugim stanovima može zahtijevati manje grijanja od samostojeće kuće.
 • Kvaliteta izolacije
  Dobro izvedena izolacija pomaže zadržati toplinu u prostoriji pa klima-uređaj ne mora trošiti previše energije. Zatvaranjem vrata i prozora također možemo spriječiti izlazak topline iz prostorije.
 • Održavanje
  Redovito čišćenje i godišnje servisiranje osiguravaju odlično radno stanje i učinkovitost klima-uređaja. 

Zbog rekordno visokih troškova energije i sve većeg udaljavanja od uporabe fosilnih goriva za grijanje, klima-uređaji nesumnjivo su isplativa i ekološki prihvatljiva alternativa klasičnim sustavima za grijanje.

 

Obrati nam se za više informacija ili savjete u vezi s alternativnim mogućnostima grijanja. 

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?