international-young-graduate-programme-header.jpg

Upoznajte diplomante u Međunarodnom programu za mlade diplomante tvrtke Daikin Europe

Nakon završetka studija i izrade diplomskog rada, primanje diplome mnogim je diplomcima početak novog putovanja. No kada proslava prođe, mnogi se diplomci suočavaju s izazovom pronalaska pravog posla nakon Sveučilišta.

Za Gülnura Duraka i Dietera Van Isterdaela to je bio poznat osjećaj, sve dok nisu pronašli Međunarodni program za mlade diplomante tvrtke Daikin Europe. Sa sadašnjim zaposlenicima tvrtke Daikin Europe, razgovarali smo s Gülnurom i Dieterom kako bismo saznali više o njihovom iskustvu i kako je program pomogao u pokretanju njihove karijere.

international-trainees-normale-afd.jpg

Zbog čega ste se željeli prijaviti U Međunarodni program za mlade diplomante tvrtke Daikin Europe?

GD: Ovaj sam program vidio kao priliku da započnem graditi svoju međunarodnu karijeru. Za nedavno diplomiranog studenta mogućnost rada u različitim odjelima bila je velika prednost jer je to prilika shvaćanja što znači raditi u marketingu, planiranju proizvodnje ili lancu opskrbe.

DVI: Varijacija i izazov. Kao novopečenia maturant nisam imao pojma kamo vodi moj život ili karijera. Nisam imao pojma što želim postati, a tijekom traženja otkrio sam da želim nešto što će me izazvati da još više napredujem i učim.

Tijekom programa, u kojim odjelima Daikin Europe ste radili?

GD: Tijekom svog pripravničkog staža radio sam u odjelu Opskrbe, strateškog marketinga i planiranja prodaje u Daikin Europe, a zatim u odjelu za Planiranje proizvodnje u povezanoj tvornici u Italiji. Nakon ovog iskustva otišao sam u Odjel pridružene prodaje u DENV-u u Bruxellesu, a od siječnja 2016. surađujem s njihovim Odjelom prodaje međunarodnih ključnih kupaca.

DVI: U početku sam započeo u odjelu za Unaprjeđenje proizvodnje, a zatim sam prešao u odjel za Savjetovanje prodaje, nakon čega je slijedio odjel za Planiranje proizvodnje. Trenutno radim u Centru za osiguranje kvalitete u Češkoj Republici.

young-graduates-2.jpg
young-graduates-compact-ahu.jpg

Postoji li specifični projekt na kojem ste radili i na koji ste najponosniji?

GD: U svom modulu za planiranje prodaje dobio sam zadatak izraditi bazu podataka u Accessu, kako bih pridruženom uredu pomogao da poboljša svoj budžet. Kad sam započeo projekt, nisam znao ništa o Accessu. Ali moj tadašnji menadžer Tom Demeire imao je puno povjerenje u mene i moje sposobnosti. Možda sam započeo na 0, ali na kraju projekta pozvan sam da odem u Dubai kako bih obučio tim za planiranje prodaje o alatu koji sam izradio. To je bilo izvrsno iskustvo!

DVI: Najuzbudljiviji i najisplativiji izazov bio je savjetovanje u prodaji. U to smo vrijeme privukli distributera u Maroko, a moj posao bio je naučiti ih kako raditi s našim prodajnim programom i pomoći im u prodaji naših proizvoda. Proces obuke i prvi posjeti kupaca nisu bili laki i trebalo je nekoliko sesija, ali kad su prvi projekti završili, to je meni i drugima dalo energiju koja nam je bila potrebna da se toliko žešće borimo za sljedeći.

Kako je ovaj program pomogao u pokretanju vaše karijere?

GD: Najbolji dio programa je mogućnost rada u vrlo različitim područjima tvrtke Daikin. To mi je pomoglo da otkrijem kako bi se mogla razvijati moja karijera u tvrtki, a kao rezultat toga početak je rada u prodaji.

DVI: Program je razloga zašto radim u inozemstvu u našoj tvornici u Češkoj Republici. Na svojoj trenutnoj poziciji surađujem s raznim odjelima, što zahtijeva da znam osnovni način rada tvrtke. Zbog ovog programa znam mnoge ljude koji rade u tim odjelima i mogu ne samo učiti od njih, već i dalje ovisim o njihovoj stručnosti.

Što biste savjetovali novim diplomcima koji razmišljaju o prijavi na program?

GD: Uđite u program otvorenog uma i budite spremni raditi u različitim odjelima. Čak i ako mislite da se određena profesija ne poklapa s vašim interesima ili nečim čime se želite baviti u budućnosti, iskustvo će vam biti od koristi. Osim toga, životnu ideju možete dobiti s „druge strane stola“.

DVI: To je mogućnost i izazov naučiti stvari za koje niste znali da ih želite naučiti. To je također izvrsna prilika da se specijalizirate za više područja ili polja. Pitanje je: hoćete li prihvatiti izazov?