Skip to main content

Pet lekcija koje sam naučio u Međunarodnom programu za mlade diplomante

Michael i Sihan, trenutni zaposlenici Daikin Europe, za koje je Međunarodni program za mlade diplomante bio više od stepenice za pokretanje njihove karijere. Bila je to prilika da se izlože na terenu i steknu dragocjeno iskustvo za njihov profesionalni razvoj.

Zamolili smo Michaela i Sihan da podijele s nama najboljih 5 lekcija koje su naučili tijekom svog programa i savjetuju buduće novake!

Budite otvoreni za nova znanja

Budite otvoreni za nova znanja

Sihan: Jedna od prednosti programa je što imate priliku raditi u raznim odjelima u Daikin Europe. Otvoreni um je važan jer ćete na kraju, ako želite upoznati detalje i odlike svakog odjela, naučiti više o tvrtki te kako surađivati s drugim timovima.

Michael: Otvorenost za nova znanja je također bitna za rješavanje problema. Kad sam stupio u program, često bih koristio vlastite ideje kako bih se direktno pozabavio nekim problemom. Ali ubrzo sam shvatio da je ovo samo vizija u tunelu. Naučio sam da kad odvojim vrijeme za savjet od kolega, mogu sam steći pravi uvid kako bih se vratio i predložio još bolje rješenje.

Razmišljajte globalno

Sihan: Daikin Europe je vrlo međunarodna grupa. Sa sedam tvornica i dvadeset prodajnih odjela raširenih po Europi, Bliskom Istoku i Africi, velika je šansa da ćete imati mogućnost suradnje s kolegama i timovima izvan svog sjedišta.

Michael: Gledanje na Daikin proizvod s globalnog stajališta, također vas priprema za strateško razmišljanje. Primjerice, strategije koje planirate ili predlažete kolegama mogu utjecati na tvrtku ne samo u vašoj regiji, već i širom svijeta. Rad s kolegama različitih nacionalnosti i kultura priprema vas za rad u međunarodnoj organizaciji.

Razmišljajte globalno
Izgradite svoju mrežu

Izgradite svoju mrežu

Michael:Vaša mreža je ključ. Morate biti timski igrač i biti otvoreni za učenje od kolega s više iskustva. Izgradnjom interne mreže iz različitih odjela pronaći ćete prave ljude s kojima ćete surađivati na budućim projektima.

Sihan: Umrežavanje je jedna od najvažnijih stvari koja vas vodi na pravi put za uspjeh. Interno umrežavanje može ubrzati učinkovitost i kvalitetu vašeg rada, dok vam vanjsko umrežavanje (uspostavljanje veza s dobavljačima, trgovcima i distributerima) može pomoći u širenju poslovnih mogućnosti.

Izazov klasičnom načinu razmišljanja

Michael: Tijekom pripravničkog staža možete se suočiti s mnogim izazovima na koje niste spremni. Ne bojte se ovih izazova. Umjesto toga, pogledajte ih kao priliku za pomicanje granica vaše zone komfora. Analizirajte problem, započnite rasprave s drugima i upotrijebite svoju maštu. Posljednja točka je ona koju želim najviše naglasiti, jer je predlaganje standardnog rješenja jednostavno. Tada kada se usudite sanjati velike stvari, tvrtki možete ponuditi veću vrijednost i stvoriti trajne efekte.

Sihan: Bez obzira radi li se o prodaji ili proizvodnji, za Daikin Europe trebte imati dinamičan um i dugoročni pogled. Iz svog iskustva u Europskom centru za nabavu (EPC) naučio sam da je razmišljanje izvan okvira ključno za pronalaženje pravog rješenja za svaku tvornicu Daikin. Ove vrste zadataka izazivaju vas na drugačije razmišljanje kako biste osmislili pametne strategije.

Nemojte se bojati pogriješiti

Sihan: Budite sigurni, nisu svi savršeni. Kad započnete pripravnički staž, nitko ne očekuje da znate sve o svakom proizvodu u svakom odjelu. Zato je postavljanje pitanja bitan prvi korak za početak učenja. Kad sam radio u Daikin vodenim sustavima za hlađenje i grijanje, nisam znao apsolutno ništa o rashladnim uređajima, ali brzo sam naučio jer sam postavljao pitanja i učio na svojim pogreškama. Ovo je bila izvrsna lekcija jer sada kada razgovaram s dobavljačima i profesionalcima, siguran sam u svoje znanje o tim proizvodima.

Michael: U svojoj profesionalnoj karijeri na pogreške biste trebali gledati kao na dio svog profesionalnog razvoja. Tijekom prvog dijela svog pripravničkog staža, sjećam se pogreške u izračunu i moje bojazni posljedica. Rješavao sam rješenje komunicirajući s relevantnim stranama što se dogodilo i surađivao s njima na rješavanju problema. Na kraju, nitko se nije naljutio, nitko se nije ozlijedio i svijet nije stao. Moj savjet: Ne bojte se priznati svoje pogreške; otvoreno razgovarajte sa svojim kolegama i iskoristite to kao iskustvo učenja.

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?