Skip to main content

Klimatizacijski uređaj: za osobe s astmom – njihov najbolji prijatelj

Ljetne vrućine nisu uvijek blagoslov za osobe s astmom. Ovo stanje često pogoršavaju faktori u okolišu kao što su vlaga i varijacije temperature. Stoga ove faktore treba kontrolirati što je više moguće. Suprotno uvriježenom mišljenju, klimatizacijski uređaj može biti prava pomoć astmatičarima.

Uzroci astme

Točni uzroci astme su nepoznati, ali na ovo stanje utječu brojni faktori poput genetike, načina života i alergija. Okoliš također igra važnu ulogu: urbanizacija, zagađenje i loša unutarnja ventilacija pogoršavaju simptome i mogu uzrokovati astmu kod male djece. Konačno, napad astme može izazvati nekoliko određenih podražaja, iako će se oni razlikovati od osobe do osobe i s vremena na vrijeme. Uvid:

 • Alergijski podražaji: grinje, životinjska perut, plijesan, pelud, životinjski proteini i aditivi u hrani.
 • Nealergijski podržaji: dim, ispušni plinovi, pare boje, parfemi, deterdženti, kreda, tiskarska boja, magla, varijacije topline, hladan zrak. Svi su skloni takvim podražajima, no astmatičar je tim osjetljiviji na njih.
 • Lijekovi, fizički napor, stres, jake emocije i hiperventilacija također mogu izazvati napad. Infekcije dišnih putova mogu privremeno pogoršati stanje.

Upravljajte astmom

Astmatičari pate od osjećaja stezanja u prsima, poteškoća s disanjem, stalnog kašlja i umora. Iako ne postoji lijek za astmu, stanje se može vrlo učinkovito kontrolirati izbjegavanjem gore navedenih podražaja. Stoga se preporuča temeljito prozračiti i očistiti svoj dom, a posebnu pozornost posvetiti spavaćoj sobi. Osim toga, važno je izbjegavati izloženost duhanskom dimu (čak i pasivnom duhanskom dimu), dovoljno vježbati – naravno kada su uvjeti u okolini povoljni – i nositi se s bilo kakvom prekomjernom težinom.

Astma i ljetne vrućine

Kao i kod peludne groznice, vrućina pogoršava simptome astme. To je uglavnom zbog povećanja vlažnosti i češćeg izostanka vjetra, što povećava razinu peludi i potiče nakupljanje ljetnog smoga.

Neki savjet:

 • Pijte puno vode kako biste spriječili isušivanje sluznice dišnih puteva. Dopušteni su i sok od rajčice, mlijeko, juha i voćni sok, ali ograničite konzumaciju alkohola, čaja ili kave.
 • Izbjegavajte nepotreban napor. Nemojte se baviti sportom na temperaturama većim od 30°C. Također izbjegavajte smog, dim i sve što može nadražiti vaše dišne putove.
 • Izbjegavajte vrućinu i potražite hladna mjesta. S vremena na vrijeme stavite hladan ručnik na stražnji dio vrata, ostanite u hladu i rashladite dom.
 • Obratite se svom liječniku ako vam se simptomi pogoršaju i pitajte možete li povećati svoje doze lijekova.
 • Boluje li Vaše dijete od astme? Nikada ga/ju ne ostavljajte samog kod kuće ili u autu po vrućem vremenu.

Klimatizacijski uređaj za borbu protiv astme

S obzirom na presudnu važnost faktora u okolišu u ovom stanju, klimatizacijski uređaj ili pročistač zraka pomoć su pri izboru za osobe s astmom. Oni pročišćavaju zrak od štetnih tvari, a klima uređaj također stvara ugodniju temperaturu – pod uvjetom da se sustav pravilno koristi i održava. Konačno, možete poduzeti neke specifične mjere ovisno o podražajima koji pokreću vaše napade:

 • Idealna razina vlažnosti je između 40 i 60%. Simptomi se pogoršavaju i u previše suhom i u prevlažnom okruženju. Ako ste alergični na grinje ili plijesan, imajte na umu da vole vlagu i toplinu. S druge strane, previše suh zrak uzrokuje osjećaj stezanja i teškog disanja.
 • Pazite da razlika između unutarnje i vanjske temperature ne bude prevelika, te da ne prelazi pet do osam stupnjeva. Svaka veća varijacija može pogoršati simptome astme.
 • Odaberite klima uređaj s pročistačem zraka ili sustav koji može ovlažiti i odvlažiti zrak.
 • Redovito provjeravajte svoj klimatizacijski uređaj kako biste osigurali optimalan rad sustava.
airco i astma

Povezane teme

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?