Skip to main content

Patite li od peludne groznice? Unaprijed se dobro pripremite.

Vaš dom, zona bez alergena

ventilacija peludne groznice

Lijepo vrijeme se vratilo, kako je lijepo! Međutim, to također znači početak sezone peludi... Jeste li jedan od 3 milijuna Belgijanaca koji boluju od peludne groznice? Znači li vam ovo sunce curenje iz nosa i alergiju, čak i uz savjete i lijekove koje ste dobili? Jeste li znali da je vrlo lako ublažiti peludnu groznicu usvajanjem dobrih navika ventilacije u svom domu? Provjerite naše savjete!

Što je zapravo peludna groznica?

Sredinom ljeta odjednom imate sve simptome prehlade: curi vam nos ili vam je začepljen nos, kišete, suze vam oči, imate glavobolju... Možda vas čak zaboli grlo ili usta. Ukratko, osjećali ste se bolje. Jesu li ti simptomi poznati? Vjerojatno patite od peludne groznice. Kada sadržaj peludi u travama ili drveću dođe u kontakt sa sluznicom nosa ili očiju, dolazi do alergijske reakcije. Kako biste saznali imate li doista peludnu groznicu, najbolje je otići svom liječniku opće prakse na alergijski test. Ne zaboravite test unakrsnog oprašivanja: osobe s peludne groznicom češće će reagirati alergijski na određeno voće i povrće, koje sadrži iste alergene kao i pelud.

Kada počinje sezona peludne groznice?

Najteže kod peludne groznice je to što može trajati od veljače do kolovoza ovisno o vrsti peludi na koju ste alergični. Za neke ljude sezona peludne groznice traje samo mjesec dana, dok je za druge mnogo dulja. U svakom slučaju, što je više peludi u zraku, to će vaši simptomi biti izraženiji. Stoga je važno znati kada su razdoblja cvatnje kako biste napravili potrebne aranžmane.

● Trave: Od svibnja do rujna.

● Kopriva: Od lipnja do rujna.

● Breza: Od ožujka do svibnja.

● Bor i jela: Od travnja do svibnja.

● Hrast i kesten: Od travnja do lipnja.

● Joha i lijeska: Od veljače do svibnja.

● Kiseljak: Os svibnja do kolovoza.

● Trputac: Od svibnja do rujna.

● Gospina trava: Od srpnja do kolovoza.

● Čempres: Od ožujka do svibnja.

Prvi koraci u borbi protiv peludne groznice

Prvo što trebate učiniti je slijediti preporuke liječnika, ali ako znate na koju pelud ste alergični, najbolje je izbjegavati. Na primjer, nemojte kositi travnjak ako je vaša alergija uzrokovana travom. Jeste li alergični na pelud breze? Nemojte ni razmišljati o šetnji takvim parkom... Postoji bezbroj web stranica koje navode različite koncentracije peludi. Slijedite preporuke i izbjegavajte tjelovježbu na otvorenom. Ali radije ne biste ostali u kući? Zašto onda ne provesti dan uz more?

Zbogom peludi u domu

Kako biste ograničili svoje simptome, idealan pristup je ostati doma... sve dok ne sadrži pelud. Zatvorite prozore i odaberite pametni pročistač zraka koji filtrira pelud kako biste i dalje mogli uživati u svježem zraku. Čestice peludi ne podnose vlagu, zbog čega bi možda bilo dobro temeljito očistiti dom, oprati kosu prije spavanja i sušiti rublje unutra.

Izbjegavajte dodatne nadražujuće tvari

Osim peludi, izbjegavajte i druge izvore iritacije, kao što su cigarete ili jaki mirisi. Ako vas bole oči, nemojte nositi kontaktne leće i redovito ih ispirite toplom vodom. Iznad svega, nemojte ih trljati!

Povezane teme

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?