Skip to main content

Kako čišćenje i servisiranje klima-uređaja pomažu smanjiti račune za energiju

Činjenica je da prosječne godišnje temperature širom Europe stalno rastu pa sve veći broj ljudi upotrebljava klima-uređaje za borbu protiv nesnosnih vrućina. Korisno je unaprijed obaviti sva važna čišćenja i servisiranja klima-uređaja kako bismo pravovremeno ograničili rast temperature i ograničili povećanje troškova energije u ljetnim mjesecima.

Borba protiv rastućih troškova energije

Možda ne možemo utjecati na nagli rast cijena energije širom Europe, ali možemo kontrolirati koliko energije trošimo za rad klima-uređaja.
To ne znači da moramo ograničiti uporabu klima-uređaja, nego naučiti kako održati njegovu učinkovitost. Najbolji način za to je provoditi redovito održavanje. Suvremeni klima-uređaji dizajnirani su tako da optimalno iskorištavaju energiju uz zanemarive emisije CO2, međutim njihova učinkovitost ovisi o redovitom čišćenju klima-uređaja i primjerenom planiranju servisa koji osiguravaju optimalan rad i niske račune za energiju.

 

Kako čišćenje i održavanje klima uređaja pomažu smanjiti račune za energiju i spriječiti kvarove?

Zamislimo na trenutak kako koristimo metlu. Nakon puno upotrebe puna je prašine i prljavštine. Primjećujemo da je potrebno više vremena za čišćenje i da treba uložiti puno više truda da bi metla ostala učinkovita. Možda primijetimo i da su neki dijelovi savinuti zbog dodatne sile koju treba upotrijebiti pa bi kontinuirani pritisak kojim držimo metlu mogao rezultirati i slomljenom drškom, a nakon toga bit će neupotrebljiva.

Naravno da zamjena drške ili čak cijele metle nije veliki trošak, ali zamislimo da je ta metla naš klima-uređaj. Dodatni napor koji ulažemo predstavlja dodatnu energiju koju klima-uređaj koristi kako bi nastavio raditi i to povećava račun za struju. Ako nastavimo upotrebljavati klima-uređaj na navedeni način, treba imati na umu da će popravak eventualnog kvara zahtijevati određeno vrijeme i značajnu količinu novca.

Preventivno održavanje klima-uređaja smanjuje tekuće troškove rada, sprječava skupe popravke i osigurava kontinuiranu pouzdanost i učinkovitost uređaja. Redovite provjere dugoročno su isplativije od ad hoc servisiranja. 

 

Zašto je tako važno čistiti klima-uređaj?

Čisti filteri klima-uređaja nužni su za održavanje protoka čistog zraka. Ako su filteri prekriveni česticama prašine i prljavštine, on mora više raditi kako bi uvukao topli zrak i ohladio naš dom. To znači veću potrošnju energije i veće račune. Čist filter omogućuje klima-uređaju da učinkovitije hladi prostoriju, tiše radi i proizvodi kvalitetniji zrak. Bez redovitog čišćenja naš klima-uređaj mora jače raditi kako bi postigao isti rezultat.

Koliko često treba čistiti filtere?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje jer čišćenje ovisi o raznim čimbenicima kao što su mjesto stanovanja te broj osoba i kućnih ljubimaca u našem domu. Daikin preporučuje čišćenje filtera za zrak 4 puta godišnje, a deodorirajućih filtera početkom zime i ljeta. Nakon što započnemo s redovitim čišćenjem primijetit ćemo koliko se prašine skuplja u filtrima i ovsino o tome možemo prilagoditi raspored čišćenja klima-uređaja.

Održavanje klima-uređaja koje možemo obaviti sami

Kao jedan od najjednostavnijih, a možda i najvažnijih oblika preventivnog održavanja, čišćenje klima-uređaja možemo sami obavljati kako bismo osigurali učinkovitost sustava.

Kako čistiti filtere klima-uređaja?

Čišćenje filtera klima-uređaja relativno je jednostavan postupak koji zahtijeva samo malo vremena i truda uz potencijalno velike rezultate.

Većina klima-uređaja ima pristupačne filtere za zrak i deodorirajuće filtere koji se mogu lako izvaditi. U sljedećih 6 koraka potrebno je:

1. Isključiti jedinicu klima-uređaja

2. Podignuti vanjsku ploču jedinice klima-uređaja za pristupanje filtrima.

3. Pažljivo odvojiti i izvaditi filtere za zrak.

4. Odvojiti ili izvući ploče deodorirajućeg filtera.

5. Postoje dva načina za čišćenje filtera: nježno ih iščetkati odgovarajućim nastavkom usisavača ili ih opratitoplom vodom i blagim deterdžentom.

6. Nakon što se potpuno osuše na zraku, dalje od izravne sunčeve svjetlosti, vratiti čiste filtere u klima-uređaj.

7. Nakon postupka obrisati vanjsku površinu zatvorenog klima-uređaja čistom mekom krpom.

 

Dodatni načini na koje možemo poboljšati učinkovitost klima-uređaja

Pravilno održavan klima-uređaj bolje zadržava zadanu temperaturu zraka i ravnomjerno ga raspršuje po prostoriji. U nastavku je navedeno još nekoliko jednostavnih savjeta koje je potreno napraviti kako bi klima-uređaj učinkovito radio:

  • Pobrinuti se da zrak uvijek kruži oko klima-uređaja, kako iznutra tako i izvana. Uvjeriti se da ništa ne blokira jedinicu klima-uređaja.
  • Provjeriti jesu li protok i smjer zraka točno postavljeni.
  • Provjeriti jesu li prozori i vrata zatvoreni.
  • Odabrati primjerenu temperaturu.
  • Redovito provjeravati ima li curenja ili promjena u protoku zraka.

Stručno servisiranje klima-uređaja

Kao i za sve druge složene uređaje, postoje neke stvari koje uvijek treba izvoditi kvalificirani servisni tehničar.

Daikin nudi 3 razine servisnih paketa na izbor. Osnovni paket Care uključuje detaljan pregled sustava kako bi se osiguralo da ispunjava sve zahtjeve važećih propisa. Paketi Preventive Care i Exclusive Care uključuju mnogo više značajki koje se odnose na preventivno održavanje i stručno čišćenje filtera. Redovito servisiranje klima-uređaja treba biti dio redovitog održavanja kako bismo osigurali optimalan rad jedinice.

Stand By Me

Daikinova jedinstvena platforma Stand By Me olakšava planiranje tekućeg servisiranja klima-uređaja za bezbrižan rad klima-uređaja zahvaljujući pouzdanoj i stručnoj podršci. Sustav Stand By Me može vlasniku uređaja kao i servisnom partneru slati automatske podsjetnike kada je potrebno zakazati održavanje, a putem ovog jedinstvenog sustava moguće je pristupiti povijesti održavanja i pojedinostima svih uređaja.

Ovdje možeš pronaći više informacija o svim pogodnostima koje dobivaš prijavom uređaja u Stand By Me.

Proaktivan pristup održavanju klima-uređaja koji se temelji na redovitom čišćenju i servisiranju dugoročno je vrlo isplativ jer će naš uređaj zadržati vrhunsku učinkovitost i performanse dugi niz godina.

Svi Daikinovi korisnici mogu se pristupiti Stand by Me platformi, pa u slučaju da već nemaš e-mail s potrebnim informacijama o prijavi, slobodno zatraži pomoć od Daikin Home Comfort Expert partnera.

Ne znaš otkud krenuti?

Dozvoli nam da pomognemo

Ispuni obrazac i u kratkom roku će te kontaktirati stručna osoba. Tijekom konzultacija o procjeni potreba imat ćeš priliku razgovarati o svojim planovima i pitanjima.

Za više korisnih sadržaja posjeti našu stranicu "Home Solutions" gdje možeš saznati više o grijanju, grijanju klima uređajima i toplinskim pumpama.

Srodni članci

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pronađite više informacija

Trebate li pomoć?

Pročitajte naše novosti

Pročitajte naš blog

Nadahnite se našim referencama

Pronađite više informacija

Gdje kupiti Daikin?

Trebate li pomoć?