No label found for: logo.title
No label found for: logo.title
facebook youtube

Hladan propuh

Do hladog propuha dolazi u slučaju krivo postavljenog sustava. U samoj fazi projektiranja prostora u obzir se uzima položaj jedinice kako njezin rad nebi imao utjecaj na osobe koje borave u prostoru.

Visina stropa jednako je važna. Proizvođači klima uređaja koriste se optimalnom visinom stropa između 2,70 i 3,50 metara. Hladan zrak na otprilike 16°C dobavljen sa te visine ima mogućnost miješanja sa toplim zrakom prostorije i na taj način smanjiti osjećaj propuha.

Bez obzira na aplikacije u kojima se ne koristi ovaj opći standard kvalitetan klimatizacijski sustav takav problem može nadoknaditi.

Očito je da smještaj kao i visina stropa, te njegov oblik imaju veliki utjecaj na propuh ili na njegov nedostatak. Za objašnjenje je potrebno nekoliko napomena koje se tiču samog hladnog zraka. Hladan zrak ima tendenciju ostajanja ispod stropa za vrijeme perioda koje je potrebno za njegov rast. To je poznato kao "coanda" efekt koji pomaže hladnom zraku da se izmješa sa toplim prije nego što ispuni prostoriju.


Nažalost, postojanje bilo kakve prepreke na stropu poput luka ili grede ima štetan učinak, zbog toga što ometa strujanje zraka. U takvom slučaju hladan se zrak pada, što utječe na komfor korisnika koji se nalazi točno ispod uređaja.

Slično rade i dvije jedinice smještene jedna nasuprot druge.